Wie staan in de AM 75 topvrouwen?

Ze weet hoe het voelt om lijstaanvoerder te zijn. Vicevoorzitter Bianca Tetteroo van de raad van bestuur van Achmea mag zich voor de vijfde keer op rij de lijstaanvoerder van AM 75 topvrouwen noemen. Vandaag is de top 10 in tijdens het event AMvrouwen dat bij DAS in Amsterdam is gehouden in het zonnetje gezet.
Delen:

Al zes keer eerder maakte de redactie van AM de lijst met de belangrijkste vrouwen in verzekeringen en hypotheken om hen zichtbaarder te maken. De eerste vier jaar betrof het nog een top 50; sinds 2018 staan jaarlijks 75 vrouwen op de ranglijst. Voornamelijk omdat er steeds meer invloedrijke vrouwen actief zijn in de financiële sector. Dit jaar is de AM top 75 powervrouwen omgedoopt in de AM 75 topvrouwen. Reden? De term powervrouwen is zó jaren ’10.

Drie nieuwe namen in top 10

Hoogste nieuwkomer in de top 10 is Lidwien Suur, die sinds september in de raad van bestuur van Achmea zit. Zij staat op de derde plaats. Al is een plek in de toplijst voor haar niet nieuw: in 2016 stond zij op de 22e plaats toen ze nog ceo van Unigarant was. Annemiek van Melick is de op één na hoogste nieuwkomer. De cfo van ASR staat op de vijfde plaats. Op 10 ook een naam die nog niet eerder een plek in de lijst kreeg: Laura van Geest, de nieuwe bestuursvoorzitter van de AFM. Zij is de opvolger van Merel van Vroonhoven, die de sector heeft verruild voor een baan als leraar basisonderwijs. Van Vroonhoven stond vorig jaar op plaats zes.

De nieuwkomers in de top 75

De eerste topvrouwenlijst van het nieuwe decennium telt in totaal achttien nieuwe namen. Behalve Suur, Van Melick en Van Geest zijn dat Lia Polano-Wijgers (19, directeur van Zicht), Annemarie Rosebeek (30, Board Member Aon Commercial Risk Solutions), Kathleen van den Eynde (Chief Life & Health Investment Management Allianz), Bianca Knispel-Teuling (34, directeur Schade Particulier NN), Angel Hoover (39, Head of Benelux Willis Towers Watson), Adéle Jeuken (41, directeur ASR Volmacht en Intermediaire Distributie Schade ASR), Ria Blok-Leenheer (42, Director Sales Zwitserleven), Linn Musters (43, operationeel directeur Unigarant)/ANWB Verzekeren), Sanne Veldhoven-Vogel (48, directeur Conneqt en MT-lid Blauwtrust groep), Carla Muters (58, bestuurder NHG), Marieke van der Lans (62, Manager Zorg Inkoopwaarde landelijke ziekenhuiszorg Menzis), Geeke Feiter-van Heuvelen (63, sinds januari Verbondsdirecteur), Maaike Verhoef (72, secretaris NVHP), Mary van Aken (73, MT-lid Intrasurance) en Sione Bakker (75, directeur Volmacht/Provinciaal SAA).

Achtien namen zijn verdwenen

Achttien nieuwe namen betekent ook dat er net zoveel namen zijn verdwenen van de lijst, omdat zij een functie buiten de branche aanvaarden dan wel dat zij de lijst net niet meer haalden. Reden hiervoor is dat het aantal aanmeldingen van potentiële kandidaten voor de lijst elk jaar groter is. Behalve Van Vroonhoven (6) gaan van de lijst af: Renate Leander (19, Bovemij), Margriet Dam (20, NN), Michaela van Rassel (23, Allianz), Fleur Rieter (24, ASR), Marije Peters (25, Aon Risk Solutions), Bibi de Vries (26, Willis Towers Watson), Gitte van Haaren-Isbouts (37, Obvion), Marieke Hut (49, Munt Hypotheken), Ingrid Wiechers (52, Univé), Marianne Thijssen (54, Van Ameyde Benelux), Petra Janssen op de Haar (55, ASR Bank), Katinka Huijberts (59, De Goudse), Colinda Rosenbrand (61, OvFD), Astrid van Helvoort (Van Lanschot Chabot), Esther Jelsma (68, DAS), Marieke Smit (70, Univé Samen) en Henriëtte Setz (75, Menzis).

Intermediair krijgt extra aandacht

Het intermediair krijgt sinds 2018 meer aandacht in een apart overzicht. Opnieuw staat Jeannette Veldsink, aandeelhouder en directielid van de Veldsink Groep op de eerste plaats. Vorig jaar behaalde zij de zeventiende positie; dit jaar plek 14. Anderen in de top 3: nieuwe binnenkomer Lia Polano-Wijgers die leiding geeft aan Zicht in Den Bosch. En Marleen Lemmens (28) uit het bestuur van Aon.

Ook in 2021 een lijst met topvrouwen

In 2021 stelt de redactie opnieuw een AM 75 topvrouwen samen. AM gaat door om vrouwen in de verzekerings- en hypothekenbranche zichtbaar te maken en te houden. En vooral ook omdat degenen die een plek in de lijst hebben dat een eer vinden of het aangrijpen om meer aandacht te besteden aan de rol van vrouwen in de financiële dienstverlening.

Download de complete lijst

De complete AM 75 topvrouwen is hier te downloaden. Ook wordt deze gepubliceerd in nummer 53 van AMmagazine dat op vrijdag 13 maart verschijnt. Hieronder de top 10:

  1. (1) Bianca Tetteroo (1969) vicevoorzitter van de raad van bestuur van Achmea
  2. (3) Ingrid de Swart (1969) lid van de raad van bestuur van ASR
  3. (-) Lidwien Suur (1974) lid van de raad van bestuur van Achmea
  4. (10) Dailah Nihot (1973) lid Management Board NN Group
  5. (-) Annemiek van Melick cfo en lid van de raad van bestuur van ASR
  6. (2) Georgette Fijneman (1966) directievoorzitter van Zilveren Kruis
  7. (4) Chantal Vergouw (1976) directievoorzitter Interpolis
  8. (7) Miranda Hendriks (1969), cfro en lid van de raad van bestuur van Univé
  9. (8) Ellen Peper (1964) cto en id van de raad van bestuur van Univé
  10. (-) Laura van Geest (1962) bestuursvoorzitter van de AFM