nieuws

CPB-directeur Laura van Geest gaat AFM leiden

Branche 1262

De AFM heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. CPB-directeur Laura van Geest zal per 1 februari 2020 aantreden als nieuwe bestuursvoorzitter van de toezichthouder. Dat heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdagmiddag bekendgemaakt. Van Geest was hiervoor onder meer werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds en ze was directeur-generaal Rijksbegroting op het ministerie van Financiën.

CPB-directeur Laura van Geest gaat AFM leiden

“De financiële markten zijn voortdurend in verandering”, zegt Van Geest in het persbericht over haar benoeming. “Denk aan Brexit, de toenemende rol van data-analyse en de globalisering. Eerlijke en transparante financiële markten waar bedrijven en consumenten op kunnen vertrouwen, zijn geen zeker bezit. Als toezichthouder kan de AFM het verschil maken. Mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter.” Van Geest studeerde Algemene Economie en Bestuurskunde in Rotterdam.

Scherpe geest

Voorzitter van de Raad van Toezicht van de AFM Martin van Rijn is verheugd met de benoeming van Van Geest. Hij noemt haar een ervaren bestuursvoorzitter met een scherpe en onafhankelijke geest. “Wij hebben er veel vertrouwen in dat Laura samen met de overige leden van het bestuur het gezag van de AFM, in een sterk veranderende financiële wereld, verder zal kunnen versterken”, aldus Van Rijn. Sinds het vertrek van Merel van Vroonhoven als bestuursvoorzitter op 1 september is Hanzo van Beusekom waarnemend voorzitter.

Beloning

De beloning van Van Geest valt volgens de AFM binnen de Wet Normering Topinkomens. Haar voorganger Van Vroonhoven genoot nog een uitzonderingspositie binnen de WNT, omdat ze een kandidaat was met ‘unieke kennis en ervaring in de financiële sector.’ Daarbovenop werd haar salaris ook geïndexeerd.

Profielschets

Toen Van Vroonhoven in april bekendmaakte dat zij haar carrière in het onderwijs ging voortzetten, maakte de branche een profielschets voor haar opvolger. Adfiz-directeur Enno Wiertsema zou graag zien dat er wordt doorgepakt op het huidige beleid waarin er niet meer op sentiment wordt gehandeld, maar inzichten uit de (gedrags)wetenschap. “Deze lijn moet absoluut worden voortgezet, net als het verder gaan met de ontwikkeling van elektronisch toezicht”, aldus Wiertsema.

Horizontaal toezicht

Directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding hoopt dat het horizontaal toezicht wordt voortgezet onder de nieuwe bestuursvoorzitter. Verzekeraars benaderen en informeren de toezichthouder proactief in dit zelfreguleringsmodel. “Dit draagt bij aan een aantrekkelijke sector voor klanten, medewerkers, aandeelhouders, politiek en toezichthouders, kortom: de samenleving als geheel”, zegt Weurding.

Lees ook de column van Jurjen Oosterbaan: ‘AFM: Waakhond of schoothondje?

Reageer op dit artikel