nieuws

Sterke winststijging Dela

Financiële planning 1119

Sterke winststijging Dela

Dela heeft de premieomzet vorig jaar voor het tweede jaar op rij met bijna 9% weten te vergroten. De coöperatie kwam uit op € 435 mln. De nettowinst is met € 235 mln een stuk hoger uitgekomen dan de € 137 mln van 2016.

De solvabiliteitsratio is gegroeid tot 309%. Volgens Dela zijn de betere resultaten te danken aan aanpassingen van de systematiek rondom afkoop, winstdeling en extra premie bij extreem lage rentestanden. “We zijn blij dat we deze stap twee jaar geleden hebben gezet. Zo kunnen onze leden zo vaak mogelijk meeprofiteren van de winst die de coöperatie maakt. Zo houden we de polissen waardevast”, zegt directievoorzitter Edzo Doeve.

Beperkte premiestijging

Over de leden-verzekerden wordt een winstdeling van € 18 mln verdeeld. “Door dit bedrag bij te schrijven op de uitvaartpolissen beperkt Dela de benodigde premieverhoging als gevolg van de inflatie over de in het verleden te weinig betaalde premies, de zogenaamde backservice. Net als in 2016 was de inflatie vorig jaar laag te noemen. De premie van het Dela UitvaartPlan stijgt dit jaar met 1,43%.”

Investeren

Na jaren van kostenbesparing is 2018 het jaar van investeren: er wordt € 10 mln extra in de organisatie gestoken. “Voornamelijk in ICT-systemen om de kansen van digitalisering optimaal te benutten en de bijbehorende risico’s adequaat te mitigeren. Daarnaast wordt er extra geïnvesteerd om het uitvaartbedrijf in Nederland meer dienstbaar te maken voor iedereen, ook voor diegenen die niet bij Dela zijn verzekerd.”
De groei zal de komende jaren vooral uit het verzekeringsbedrijf komen, denkt Dela, dat dit jaar over de grens van 4 miljoen verzekerden verwacht te gaan.

Reageer op dit artikel