nieuws

De Hypotheker: ‘Nibud-prognose leencapaciteit te rooskleurig’

Financiële planning 1808

In het rapport Financieringslastnormen 2018, dat vorige week door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is gepubliceerd en aan de Tweede Kamer is aangeboden, viel te lezen dat het Nibud voor volgend jaar een hogere leencapaciteit verwacht door onder meer hogere lonen. De Hypotheker is het daar niet mee eens en vindt het rapport te rooskleurig. Uit berekeningen van De Hypotheker komt naar voren dat met name alleenverdieners met een bruto inkomen tot 50.500 euro er in 2018 flink op achteruit gaan.

De Hypotheker: ‘Nibud-prognose leencapaciteit te rooskleurig’

Ook tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 45.000 euro zien volgens de Hypotheker hun leencapaciteit in 2018 dalen. “Tweeverdieners met een midden- of hoger inkomen blijven stabiel of kunnen volgend jaar meer lenen. Ook Vereniging Eigen Huis ondersteunt deze conclusie.”

Te rooskleurig

Volgens het rapport kunnen huizenkopers volgend jaar meer lenen voor een hypotheek, zeker met de verwachte gemiddelde loonstijging. De Hypotheker stelt echter dat dit rooskleuriger wordt geschetst dan het in werkelijkheid is en heeft berekend dat vooral voor alleenverdieners de leencapaciteit er volgend jaar op achteruit gaat, op basis van de gemiddelde NHG rente van 2%. “Zo krijgt iemand met een modaal bruto jaarinkomen van 30.500 euro niet meer een maximale hypotheek van 134.091 euro, maar slechts 130.652 euro. Een verschil van 3.439 euro. Bovendien loopt dit verschil op bij hogere inkomens. Pas als een alleenverdiener meer dan 50.500 euro verdient, blijft de leencapaciteit gelijk. Voor alleenverdieners met een lager inkomen wordt het komend jaar dus lastiger om een huis te kopen”, meldt De Hypotheker.

Huishoudens met een laag inkomen minder leencapaciteit in 2018

“Opvallend is ook dat samenwonenden met lagere inkomens, veelal starters en jonge stellen, er ondanks dat het tweede inkomen in 2018 iets zwaarder wordt meegeteld er ook op achteruit gaan”, schrijft De Hypotheker. “Een stel met een gezamenlijk jaarinkomen van 45.500 euro, kan in 2018 5.185 euro minder lenen ten opzichte van 2017. Bij samenwonenden met een middeninkomen blijft de leencapaciteit gelijk en stellen waarbij de hoofdkostwinner minimaal 40.500 euro per jaar verdient, kunnen een hogere hypotheek afsluiten.”

Starters en alleenverdieners

“Met name starters en alleenverdieners krijgen het in 2018 lastiger als zij een huis willen kopen”, vervolgt de franchiseketen. “Juist de huishoudens met lagere inkomens zien de maximale leencapaciteit dalen, terwijl zij het al moeilijk hebben op de oververhitte woningmarkt met de stijgende huizenprijzen”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Als zij dit jaar nog een hypotheek afsluiten, profiteren ze nog van het hoger maximaal leenbedrag. Hierbij is snelheid geboden. Als deze groep nog gebruik wilt maken van de huidige regel, moet zij namelijk nog dit jaar een bindende offerte in huis hebben.”

 

Reageer op dit artikel