nieuws

Een op drie pensioendeelnemers gebruikt shoprecht

Pensioen 2914

Een op drie pensioendeelnemers gebruikt shoprecht

Bijna een op de drie pensioendeelnemers met een beschikbare premieregeling maakt gebruik van het shoprecht, blijkt uit het onderzoek onder ruim honderd bedrijven dat Aon Hewitt dinsdag heeft gepubliceerd.

Bij een zogeheten DC-regeling kan de deelnemer er bij pensionering voor kiezen om de pensioenuitkering aan te kopen bij een verzekeraar naar keuze. Dit shoprecht is niet erg bekend bij werknemers, maar toch maakt 29% van de pensioendeelnemers er gebruik van. Een even groot deel zegt niet te weten of er gebruik wordt gemaakt van het shoprecht.
Het shoprecht is met ingang van de Wet verbeterde premieregeling per 1 september uitgebreid: deelnemers hebben de mogelijkheid bij pensionering te kiezen voor een vaste of een variabele uitkering. Uitvoerders die alleen vaste of alleen variabele uitkeringen aanbieden, moeten deelnemers wijzen op de mogelijkheid het pensioen bij een andere partij onder te brengen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) laat nog onderzoek doen naar de mogelijkheid om voor alle pensioendeelnemers een eenmalig breed shoprecht in te voeren in de uitkeringsfase: deelnemers kunnen dan op de pensioendatum eenmalig kiezen voor uitkeringsvorm én pensioenuitvoerder.

Planningtool
In het pensioenonderzoek van Aon Hewitt komt verder naar voren dat 77% van de respondenten (grotendeels controllers, EB-managers, HR-managers en directieleden) behoefte heeft aan een online tool die inzicht geeft in het totale vermogen van de deelnemer, inclusief beleggingen en hypotheken. Zo’n financiële planning-tool wordt maar door 1 op de 8 pensioenaanbieders aangeboden. “Ervaring leert dat deelnemers niet van nature betrokken zijn bij de pensioenregeling. Echter, interesse voor de financiën in algemene zin en het totale arbeidsvoorwaardenpakket is
er vaak wel. Door pensioen op te nemen als onderdeel van het totale beloningspakket is het mogelijk de medewerkersbetrokkenheid te verhogen.” Driekwart van de respondenten vindt de beschikbaarheid van een financieel adviseur ook belangrijk. Deelnemers zelf zeggen echter graag alles zelf te willen regelen, bijvoorbeeld met behulp van robo-advice.

Reageer op dit artikel