De man sloot met tussenkomst van een adviseur eind 2011 een rechtsbijstandsverzekering af bij Arag. De verzekering bood zowel een zakelijke dekking voor het bedrijf waar de man statutair directeur was als een particuliere dekking voor hemzelf. Hij vroeg aan zijn tussenpersoon of de verzekering ook dekking biedt bij een geschil met de werkgever. De adviseur gaf aan dat dat het geval is, maar vergat te vermelden dat wel toestemming nodig is van de verzekeringsnemer (lees: zijn werkgever).
Directeur krijgt geschil met werkgever
Daar kwam de directeur pas achter toen er in 2016 een geschil met zijn werkgever ontstond en hij gebruik wilde maken van de verzekering. De werkgever gaf daar geen toestemming voor, waardoor de man noodgedwongen een externe advocaat moest inhuren tegen hoge kosten om het arbeidsrechtelijke geschil te beslechten.
E-mailbericht adviseur was overduidelijk
Hij heeft weliswaar geprobeerd om de kosten bij Arag te verhalen, maar die weigerde tot vergoeding over te gaan. Ook Aon voelde zich niet geroepen om te betalen, waarna de man zich wendde tot de geschillencommissie van Kifid. Hij meent dat de e-mail die hij van de adviseur bij het afsluiten van de verzekering had gekregen duidelijk aangeeft dat hij recht had op juridische bijstand van Arag. “Als u door de werkgever wordt aangesproken op het niet goed uitoefenen van uw functie als statutair directeur valt dit onder de dekking. Dit is een arbeidsrechtelijk geschil.”
Geschillencommissie geeft klant gelijk
De geschillencommissie meent dat de man er inderdaad vanuit mocht gaan dat de verzekering dekking bood, gezien de inhoud van het e-mailbericht. “Naar het oordeel van de commissie had tussenpersoon consument bij de aanvraag van de verzekering moeten wijzen op het toestemmingsvereiste. Consument had in dat geval zelf een aparte rechtsbijstandverzekering kunnen sluiten die dekking biedt.” Omdat de tussenpersoon de zorgplicht heeft geschonden, moet hij de advocaatkosten vergoeden. Wel wordt het bedrag dat de directeur anders had moeten neertellen voor een aparte verzekering in mindering gebracht van het te vergoeden bedrag. Of het juridische geschil met de werkgever in zijn voor- of nadeel is beslecht, is onbekend.
Duiding bij uitspraken in de AMkifid-uitsprakenbank
In de AMkifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.
Kennissessie Kifid Cases op 8 september in Den Haag
Op dinsdagmiddag 8 september staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van AMacademy. Bij Kifid in Den Haag praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op amweb.nl