Minstens elf nieuwe namen in AM top 75 powervrouwen

Minstens elf nieuwe namen in AM top 75 powervrouwen

Wie zijn de powervrouwen van 2020? Op donderdag 5 maart wordt op het event AMvrouwen in Amsterdam bekendgemaakt welke 75 vrouwen zich dit jaar de toppers in de financiële dienstverlening mogen noemen. Zeker is dat te minste elf vrouwen niet meer terugkeren in de lijst.

De top wordt sowieso anders, al is het alleen al omdat AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven (6) haar carrière heeft voortgezet in het onderwijs. Inmiddels hanteert wel een andere vrouw de voorzittershamer: Laura van Geest, die tot voor kort directeur was van het Centraal Planbureau.

Tussenjaar: geen plek op lijst

Voormalig AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven staat nu voor de klas.

Ook staat vast dat Renate Leander (19) niet terugkeert in de top 75. De bestuurder van mobiliteitsverzekeraar Bovemij heeft volgens LinkedIn-profiel een tussen(half)jaar. Ze heeft bewust de keuze gemaakt tijdelijk een stap terug te doen, zodat ze “straks weer twee stappen vooruit kan zetten”. Ze is op zoek een functie in “een kleinschalige, directe organisatie in een maatschappelijke context”. Leander is weliswaar niet door een vrouw opgevolgd; Bovemij heeft echter wel een vrouwelijke bestuurder aangetrokken in de persoon van Ageeth Bakker, die sinds september 2019 als chief financial & risk officer actief is voor de Nijmeegse verzekeraar. Zij stond vorig jaar op de 72e plek. Toen was ze nog directievoorzitter van Centramed, een onderlinge waarborgmaatschappij die is gespecialiseerd in medische aansprakelijkheid.

Positie buiten fiananciële dienstverlening

Margriet Dam (20) heeft gekozen voor een positie buiten de wereld van de financiële dienstverlening. Ze was tot het najaar van 2019 Directeur Particulieren Schade bij Nationale-Nederlanden. Wat ze nu doet, is niet bekend. Haar opvolger is in elk geval een vrouw: Bianca Knispel, die afkomstig is van Ohra (ook NN), die er nog niet zo lang geleden in slaagde de paarse krokodil van Ohra nieuw leven in te blazen.

Plaats afstaan aan andere vrouw

Fleur Rieter (24) verruilde het directeurschap van ASR Pensioenen op 1 juli 2019 voor die van cfro bij MN, de pensioenuitvoerder voor de sectorfondsen Metalektro (PME), Metaal & Techniek (PMT) en Koopvaardij. Haar nieuwe functie betekent dat ze haar plek op de lijst moet afstaan aan iemand anders. Voor Marije Peters (25), Managing Director Affinity Client Services & Sales bij Aon Risk Solutions geldt hetzelfde. Zij is sinds 1 februari Operationeel directeur bij PR Beheer Holding. Head of Benelux Bibi de Vries (26) van Willis Towers Watson is recent met onmiddellijke ingang opgevolgd door Angel Hoover. Het is onbekend wat De Vries, ooit Kamerlid voor de VVD, gaat doen. Dat betekent dat haar naam in de lijst van 2020 niet voorkomt.

Bancaire sector valt buiten scope

Coo van Obvion Gitte van Haaren-Isbouts (37) is sinds medio januari programmadirecteur KYC (Know Your Customer) bij Rabobank. Ook haar nieuwe functie betekent automatisch dat ze geen plek meer krijgt in de top 75. De bancaire sector valt namelijk buiten scope van AMvrouwen. Ditzelfde geldt voor Ingrid Wiechers (52) die commercieel directeur was bij Univé en nu directeur is van JDFR Nederland, een fondsenwervingsorganisatie op het gebied van diabetesonderzoek. Managing directeur Marianne Thijssen (54) van Van Ameyde Benelux keert eveneens niet terug op de lijst. Zij is sinds juli 2019 niet meer werkzaam voor het bedrijf. Het is niet bekend wat zij nu doet.

Van de lijst af

Katinka Huijberts (59) nam in de zomer afscheid als bestuurder ICT en Innovatie van verzekeraar De Goudse. Volgens haar LinkedIn-profiel is ze nu leider in transformaties, hands-on bestuurder en leiderschapscoach. Ook zij verliest daarmee haar plek in de lijst. Lid van de raad van bestuur

van Univé Samen Marieke Smit (70) gaat eveneens van de lijst af, omdat ze niet meer actief is voor de coöperatieve verzekeraar. Het is onduidelijk wat ze nu doet. Wel vermeldt ze op LinkedIn dat ze lid is van de raad van commissarissen en van een auditcommissie van Woongoed Zeist, een sociale huisvester. De hekkensluiter van de lijst van 2019 Henriette Setz (75) is er ook zeker van dat haar plek door een andere vrouw wordt ingenomen. Zij was directeur Klant en Operations bij zorgverzekeraar Menzis en lid van de directieraad van deze zorgverzekeraar. Haar LinkedIn-profiel vermeldt niets over het vervolg van haar carrière.

Bianca Tetteroo heeft concurrentie

Bestuurder Bianca Tetteroo van Achmea voert al enkele jaren de top 75 aan. Al heeft ze voor dit jaar wel concurrentie gekregen van diverse nieuwe bestuurders in verschillende raden van bestuur. Lidwien Suur trad vorig jaar september toe tot het Achmea-bestuur. Maar ook ASR kreeg twee nieuwe vrouwelijke bestuurders: Ingrid de Swart (voorheen Aegon) en Annemiek van Melick, die tot 1 september vorig jaar bij De Volksbank cfo was.

Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!

AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).

Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea en Hanneke Jukema algemeen directeur van de DAS Holding.

Informatie en tickets
Mis dit event niet. Er is nog zeer beperkt plaats! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl

Annet van den Berg

Annet van den Berg

(Eind)redacteur AM