nieuws

Lard Friese (NN): ‘Maatregelen om te verbeteren in schade werpen vruchten af’

Branche 6941

NN Group zag de winst over 2018 bijna halveren ten opzichte van 2017. Onder de streep bleef er ruim 1,1 miljard euro over. In het laatste kwartaal boekte de verzekeraar een verlies van een half miljard door het samenvoegen van de schade- en levenbedrijven van NN en Delta Lloyd. Topman Lard Friese toonde zich in een toelichting op de jaarcijfers gelukkig met de resultaten van het schadebedrijf. “We slagen er in vijf kwartalen op rij onze combined ratio te verbeteren.”

Lard Friese (NN): ‘Maatregelen om te verbeteren in schade werpen vruchten af’

Een goed jaar, waarin we met de integratie van Delta Lloyd op koers liggen. Zo typeerde ceo Lard Friese van NN Group 2018 bij de bekendmaking van de cijfers van het laatste kwartaal en het resultaat over het hele jaar. Daarin zag het bedrijf de winst flink dalen: van € 2,1 miljard in 2017 naar € 1,1 miljard afgelopen jaar. Daar was overigens rekening mee gehouden. In het laatste kwartaal kwam zelfs een verlies van € 533 miljoen in de boeken. “Dat komt hoofdzakelijk door een eenmalige last van het samenvoegen van de schade- en leventakken van NN en Delta Lloyd”, aldus Friese.

Kosten SRK

In het schadebedrijf stegen in 2018 de premie-inkomsten met 18% en het operationeel resultaat werd verdrievoudigd. Desondanks was er een klein verlies. Dit kwam onder andere door kosten die gemaakt worden voor het staken van de samenwerking met rechtsbijstandverlener SRK.

Combined ratio

De combined ratio verbeterde naar 96,4% in het laatste kwartaal. “De maatregelen die we hebben genomen, werpen hun vruchten af”, meent Friese. De verzekeraar stelde ruim een jaar geleden een plan van aanpak op, met daarin onder andere maatregelen om in de uitgaven te snijden, de pricing te verbeteren en de acceptatie aan te scherpen.

“We boeken goede voortgang”, aldus de topman. “Als we de januaristorm van 2018 buiten beschouwing laten – daar had iedereen last van – komen we over het hele jaar op een combined ratio van 97,5% (met storm 99,4%, red). Vijf kwartalen op rij weten we de ratio te verbeteren”, constateert hij tevreden. Vooral Arbeidsongeschiktheid & Ongevallen ging vooruit: van 102,1% in het vierde kwartaal van 2017 naar 93,7%. Eigendom & Letselschade kwam uit op 97,6% (Q4 2017: 98,3%).

Schaalgrootte

De opname van Delta Lloyd heeft volgens hem eveneens een belangrijke aandeel in de verbetering van de schaderesultaten. “We hadden voor de fusie al een groot schadebedrijf, maar nu hebben we echt schaal gecreëerd. Dat levert voordeel op, vooral in bijvoorbeeld motor en brand, waar we nummer 2 in de markt zijn.” Doel van NN is een structurele combined ratio van 97% of lager, benadrukte Friese, die zich niet liet verleiden tot een vooruitblik op 2019.

Kostenbesparingen

Ook het levenbedrijf in Nederland zag het operationeel resultaat vorig jaar groeien (met 8,5%), terwijl de winst iets afnam (-1,5%). Volgens de ceo vielen voor de Group het afgelopen jaar de resultaten in Japan tegen, evenals die van het vermogensbeheer en de herverzekeringstak. In het laatste kwartaal wist de verzekeraar € 20 miljoen aan structurele kosten te besparen. Ten opzichte van het boekjaar 2016 (voor de overname van Delta Lloyd) kwam de totale besparing op € 289 miljoen. NN Group noteerde eind 2018 een solvabiliteitsratio van 230%.

Reageer op dit artikel