nieuws

Paar maanden uitstel voor betaalregels PSD2

Branche 2164

De implementatie van de herziene Europese betaaldienstenrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive II) loopt vertraging op. Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën verwacht dat de wet pas in het voorjaar van 2018 in werking treedt. De bedoeling was dat die van kracht zou zijn op 13 januari 2018.

Paar maanden uitstel voor betaalregels PSD2

Die datum noemt Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer niet langer realistisch. De minister heeft het conceptwetsvoorstel naar de afdeling advisering van de Raad van State gestuurd. Zodra dat advies klaar is, dient hij het voorstel in bij de Kamer.

Efficiënter advies

PSD2 stelt regels over vergunningverlening aan betaalinstellingen en introduceert onder meer twee nieuwe betaaldiensten, te weten de betaalinitiatiedienst en de rekeninginformatiedienst. Oud-privatebanker Jan Roelof Boerlage legde een paar maanden geleden aan am:web uit dat adviseurs dankzij PSD2 straks eenvoudiger toegang krijgen tot de financiële data van hun klanten. Ook zouden ze straks efficiënter kunnen adviseren.

Met het conceptwetsvoorstel wordt PSD2 geïmplementeerd in de Wet op het financieel toezicht en het Burgerlijk Wetboek. Die implementatie in nationale wetgeving had eigenlijk op 13 januari 2018 uitgevoerd moeten zijn. Dijsselbloem noemt voorjaar 2018 nu “een realistische inschatting”.

Reageer op dit artikel