Wouter van Enk (NN): 'Als scrummaster let ik erop dat ons team altijd kan doorgaan'

Wouter van Enk (NN): 'Als scrummaster let ik erop dat ons team altijd kan doorgaan'
Wouter van Enk, DevOps Engineer bij NN.

"Net als bij roeien moet je in mijn werk exact aanvoelen wat je teamgenoten doen", vertelt Wouter van Enk, DevOps Engineer bij het Workplace Services Team van NN. Lees zijn verhaal in deze serie over werken bij NN.

"Al sinds mijn studententijd ben ik een enthousiaste roeier. Destijds trainde ik zeer intensief, soms wel acht keer per week, en deed ik mee aan wedstrijden. Vanwege mijn werk in het buitenland heeft het roeien even stilgelegen. Maar mijn terugkeer in Nederland heb ik het roeien weer opgepakt. Nu roei ik in een twee of vier zonder stuurman."

Digitale werkplek mogelijk maken

"Ik ben DevOps Engineer bij het Workplace Services Team, onderdeel van Enterprise Infrastructure Services van NN. Met z’n negenen zijn we met ons team verantwoordelijk voor het wereldwijde beheer van de desk- en laptops van onze interne klanten; niet alleen voor de hardware, maar ook voor de operating systems en software die erop staan. We leveren een moderne werkplek voor alle NN-medewerkers die de digitale transformatie van ons bedrijf mogelijk maakt."

Je bepaalt hier zelf wat je doet en hoe je dat doet. Ik noem dat ownership”

Ritme en teamwork

"Als scrummaster let ik erop dat ons team altijd kan doorgaan. Lopen we tegen impediments aan, waardoor ons team in zijn voortgang wordt belemmerd, dan is het mijn taak om die problemen op te lossen. Ligt de oorzaak buiten ons team? Dan ga ik met andere teams in overleg. Ligt de oorzaak binnen ons team? Dan bekijk ik hoe we onze werkwijze kunnen verbeteren."

"Ook bij het roeien geef ik sturing aan de roeiploeg. In de 'vier zonder' ben ik de boeg: je bent verantwoordelijk voor de koers van de boot en houd de ploeg in de gaten. Ritme, gelijk roeien en zo min mogelijk nutteloze bewegingen maken zijn daarbij heel belangrijk. Op die manier geef je de boot zo veel mogelijk snelheid. Om in dat ritme te komen draait het om teamwork. Je moet exact aanvoelen wat je ploeggenoten doen. Dat vraagt om discipline en duidelijke afstemming. Dat vaste ritme zie je ook terug in mijn werk, waar we telkens in sprints van twee weken werken."

"Mijn rol bij NN en mijn roeipassie versterken elkaar."
"Mijn rol bij NN en mijn roeipassie versterken elkaar."

Alle support

"In 2017 ben ik als extern medewerker bij NN begonnen en begin dit jaar kwam ik in vaste dienst. Top, want ik heb het hier enorm naar mijn zin. Het internationale aspect spreekt mij bijvoorbeeld aan. NN is internationaal actief in 19 landen. Daardoor heb ik regelmatig met verschillende culturen te maken, wat het werk divers en uitdagend maakt. Ook de agile manier van werken en de vrijheid en verantwoordelijkheid die wij als team hebben zijn voor mij redenen geweest om voor NN te kiezen. Je bepaalt hier zelf wat je doet en hoe je dat doet. Ik noem dat ownership. Verder trokken mij de bijna onbegrensde opleidingsmogelijkheden aan. Heb je bepaalde interesses? Of wil je je ontwikkelen in een bepaalde richting of positie? NN geeft je alle support."

Als eerste over de finish komen

"Dit ownership zie ik terug in zowel mijn werk als bij het roeien. Mijn rol bij NN en mijn roeipassie versterken elkaar. Doorzettingsvermogen is een van mijn eigenschappen die mij daarbij goed van pas komt. Roeien betekent vaak doorbouwen. Je lichaam zegt: nee. Maar je hoofd zegt: doorgaan. Want je wil toch als eerste over de finish komen. In mijn werk en met ons team is dat eigenlijk net zo."

Dit is een partnerbijdrage van NN Group – Lees hier meer in hun partnerdossier.

NN Group

Lees hier meer van deze partner: Partnerdossier NN Group