nieuws

WA-markt motorrijtuigen raakt in steeds dieper dal

Schade 9606

De markt voor WA-verzekeringen op motorrijtuigen is opnieuw verslechterd. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) uit de jaarlijkse uitvraag onder verzekeraars. Pogingen om het tij te keren, hebben volgens de toezichthouder niet geholpen. Vooral in de zakelijke markt lukt het verzekeraars niet om in te grijpen.

WA-markt motorrijtuigen raakt in steeds dieper dal

De verliezen van verzekeraars op Motor WA waren in 2016 groter dan in 2015. Volgens DNB slaagde geen enkele verzekeraar erin om structureel winst te boeken in deze markt. De toezichthouder schrijft dat toe aan een toenemende schadelast in combinatie met een zeer concurrerende markt. Op Motor Casco was het resultaat na twee jaren van achteruitgang juist weer iets beter.

Collectieve contracten

Vooral de zakelijke markt laat een verslechtering zien. De markt voor particuliere verzekeringen is nog even verlieslatend als in voorgaande jaren, maar het verlies op de zakelijke markt loopt hard op. “Het lukt de verzekeraars blijkbaar minder goed om in te grijpen in deze markt, die met de veelal collectieve contracten een heel andere dynamiek kent dan de particuliere markt”, constateert DNB.

Uitvraag stopt

De toezichthouder stopt overigens met de jaarlijkse uitvraag onder verzekeraars. DNB ziet onverminderd de noodzaak om de markt op de voet te volgen, maar door Solvency II-regels heeft de bank een uitgebreide set aan gegevens om zelf vervolgonderzoek te kunnen doen. Mochten zich significante marktveranderingen voordoen, dan wil DNB alsnog cijfers opvragen bij de verzekeraars.

Reageer op dit artikel