nieuws

ABN Amro krijgt nog eens 61 beroepsverboden voor vervalsen handtekeningen

Financiële planning 2664

De Tuchtcommissie Banken heeft nog eens 61 hypotheekadviseurs van ABN Amro een tijdelijke schorsing opgelegd. Ze overtraden de bankierseed door de handtekeningen van een of meerdere klanten te kopiëren. De beroepsverboden variëren in duur van twee tot zes weken. De tuchtcommissie vindt de schending bijzonder ernstig maar houdt rekening met de werkomstandigheden bij de bank tussen 2013 en 2016.

ABN Amro krijgt nog eens 61 beroepsverboden voor vervalsen handtekeningen

De zaak draait om 700 zogenaamde hersteladviezen. ABN Amro had een interne richtlijn dat hypotheekadviezen aangepast moesten worden als die afweken van de offerte. Daar was een handtekening van de klant voor nodig. Omdat er sprake was van een hoge werkdruk en een ‘moeizaam werkproces’, lieten 114 verschillende hypotheekadviseurs zich verleiden om valse handtekeningen onder de 700 dossiers te zetten.

Schorsingen

Vorig jaar augustus kregen tien adviseurs al een beroepsverbod opgelegd. Volgens de tuchtcommissie is de huidige uitspraak in lijn met de eerdere schorsingen. De lengte is afhankelijk van het aantal vervalste hypotheekdossiers. Eén gekopieerde handtekening betekent twee weken geen werk in de bancaire sector, twee tot en met vijf vervalsingen is vier weken thuiszitten en vanaf zes falsificaties duurt het beroepsverbod zes weken.

Geldboete

De Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken had voorgesteld om een aantal adviseurs geen beroepsverbod, maar een geldboete op te leggen. Deze adviseurs zijn inmiddels niet meer werkzaam bij een bank en willen dat ook niet. De tuchtcommissie ziet echter geen reden tot een geldboete en vindt een beroepsverbod beter passen bij de overtreding.

Reageer op dit artikel