nieuws

SharePeople wil verzekeraar passeren en biedt AOV-alternatief voor zzp’ers

Financiële planning 2236

SharePeople wil verzekeraar passeren en biedt AOV-alternatief voor zzp’ers

SharePeople biedt volgens eigen zeggen een nieuwe alternatief “voor de veel te dure AOV voor zzp-ers”. SharePeople, een platform waar zzp’ers hun risico’s onderling met elkaar delen, start vandaag met een nieuw initiatief waarbij zzp-er’s zich in kunnen dekken tegen arbeidsongeschiktheid. De start-up wil op termijn meer alternatieven bieden voor meerdere soorten verzekeringen en de doelgroep steeds meer verbreden.

SharePeople start vandaag met een “1-size-fits-all arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers” en wil in de toekomst het platform ook inzetten om andere risico’s met sociale netwerken te delen. “Dat hoeven niet alleen netwerken van zzp’ers te zijn”, zo meldt mede-oprichter Cosmas Blaauw.

Alternatief voor verzekeringen

Uitgangspunt van SharePeople is onderling risico’s delen. “Een kwart van de zzp’ers komt in financiële problemen als ze langer dan twee maanden ziek zijn. Met SharePeople is dat risico gemakkelijk en goedkoop op te vangen”, aldus Blaauw. Na drie maanden te hebben getest is de start-up er klaar voor. Het concept lijkt op een broodfonds maar is toch anders zegt Blaauw: “Bij een broodfonds zet je het geld op een spaarrekening en daar pot je het op. In ons initiatief leg je elke maand geld in op je eigen spaarrekening, daar mag je zelf over beslissen wat je daarmee gaat doen. Bij een broodfonds bepaal je als groep of een deelnemer bij ziekte geld krijgt uitgekeerd. In ons initiatief meld je je bij ziekte aan bij onze samenwerkingspartner en arbodienstverlener Capability, waar je ook wordt begeleid. Daarnaast is bij ons de grootte van de groep niet beperkt en is het onderliggende idee dat je met elkaar juist werkt aan een goede gezondheid.”

Lage overheadkosten en minder fraudegevoelig

Blaauw vertelt verder: “Het idee is als volgt: je meldt je bijvoorbeeld ziek, Capability checkt vervolgens de ziekmelding en ondersteunt je. Mocht je na de eerste twee maanden na je ziekmelding toch nog ziek zijn, dan zal er van 80 mensen worden gevraagd jou €25 per maand te geven zodat je toch een basisinkomen hebt.” Er zit wel een beperking in het concept. “In ons huidige voorstel kun je maximaal twee jaar meedraaien in het initiatief.” Om de betalingen af te handelen werkt SharePeople samen met internetbank bunq. Betalingen gaan rechtstreeks vanuit het netwerk naar degene die ziek is. Volgens Blaauw is het een systeem dat zorgt voor lage overheadkosten en minder fraudegevoeligheid dan een verzekering. “Je hebt immers een gezicht bij de persoon aan wie je betaalt en vaak ken je deze zieke ook nog persoonlijk”, zegt Blaauw.

Een tientje per maand

Als er geen zieken zijn kost SharePeople een tientje per maand. “Wanneer er 5 procent of meer deelnemers ziek zijn, dan lopen de kosten op tot maximaal 125 euro per maand”, vertelt Blaauw. Hij verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Het gemiddelde ziekteverzuim onder zzp’ers ligt op nog geen 2 procent. En om elkaar fit en gezond te houden, bieden we de zzp’ers in het netwerk tips.” SharePeople verwacht met deze aanpak het ziekteverzuim rond 1 procent te kunnen houden. De kosten voor deelnemers blijven daarmee laag. “Reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kosten al snel meer dan 2000 euro per jaar”, aldus Blaauw. Blaauw heeft geen ambities om een verzekeraar te worden. “Wij bieden alternatieven, een verzekeraar willen we niet worden.”

Reageer op dit artikel