nieuws

Ook reclameverbod voor woekerkrediet in aantocht

Financiële planning 1014

In navolging van een al eerder aangekondigd verbod op reclame voor schadelijke beleggingsproducten wil de AFM ook een reclameverbod voor woekerkredieten. Dit heeft heeft de toezichthouder vandaag bekend gemaakt bij de start van de consultatie van de markt over het verbod.

Ook reclameverbod voor woekerkrediet in aantocht

Aanleiding voor het reclameverbod dat minister Dijsselbloem in september 2016 aankondigde is de vaststelling door verschillende Europese toezichthouders dat bepaalde schadelijke financiële producten op grote schaal en op agressieve wijze aan consumenten worden aangeboden.  Consumenten kunnen met deze producten snel geld verliezen, terwijl het op lange termijn niet goed mogelijk is winst te maken.

Middel tegen giftige producten

“De huidige lage-rente en digitalisering zijn een belangrijke voedingsbodem voor de opkomst van schadelijke online financiële producten. Ook hebben we hier te maken met partijen die vanuit het buitenland deze producten aanbieden,” zegt Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM. “Daarom is het voor de AFM een prioriteit consumenten te beschermen tegen producten die tot grote verliezen leiden of met hoge kosten gepaard gaan. Met het reclameverbod krijgen we een belangrijk middel in handen in de strijd tegen giftige producten.”

Onder het verbod vallen hoofdzakelijk beleggingsproducten: zogeheten binaire opties, warrants, coco’s, CfD’s met een mogelijkheid tot restschuld, CfD’s met een hefboom van 10 of hoger, turbo’s met een hefboom van 10 of hoger en futures met een hefboom van 10 of hoger

Reclameverbod voor flitskredieten

Daarnaast wil de AFM kredieten met een korte looptijd en een zeer hoge kredietvergoeding (de zogeheten flitskredieten), maar ook kredieten met een langere looptijd met een zeer hoge kredietvergoeding, aanwijzen voor het reclameverbod. Daardoor krijgt de toezichthouder ook de mogelijkheid om op te treden tegen (buitenlandse) online aanbieders van flitskrediet. De AFM waarschuwt al langer voor de risico’s van flitskredieten waarbij kwetsbare consumenten in geldnood door veelal buitenlandse aanbieders worden verleid om snel geld te lenen waarbij vaak te hoge kosten in rekening worden gebracht.

Reageer op dit artikel