nieuws

Megaboete Wells Fargo voor onterechte fees bij hypotheken en verzekeringen

Branche 1857

De Amerikaanse bank Wells Fargo moet een boete van $ 1 mrd betalen. Het Consumer Financial Protection Bureau, de toezichthouder, heeft de op twee na grootste kredietverstrekker van de Verenigde Staten deze straf opgelegd omdat de bank zich bediende van oneerlijke handelspraktijken bij hypotheken en verzekeringen. Daarmee sleepte Wells Fargo onrechtmatig extra fees en provisie binnen. 

Megaboete Wells Fargo voor onterechte fees bij hypotheken en verzekeringen

Wells Fargo betaalt $ 1 miljard aan de Amerikaanse toezichthouder als schikking in een zaak die draait om twee beschuldigingen, zo bericht Insurance Journal. De bank zou ten onrechte huizenkopers in het adviestraject hebben opgezadeld met buitensporige fees. Daarnaast zadelde de bank honderdduizenden automobilisten op met een verplichte verzekering die ze welbeschouwd niet nodig hadden.  In beide kwestie zou het om meer dan 600.000 klanten gaan, die Wells Fargo ook moet terugbetalen. Hiermee is ongeveer $ 300 mln gemoeid.

Papierwerk op orde

Wells Fargo stelde huizenkopers een bevriezing van de rente in het vooruitzicht zal ze binnen een paar weken hun papierwerk op orde hadden. Op die manier kon de bank extra frees, die soms opliepen tot meer dan $ 1.000 in rekening brengen, als deze deadline niet gehaald werd, zelf al was dit welbeschouwd de schuld van de bank. Deze werkwijze hanteerde de bank naar eigen zeggen in de periode september 2013 tot en met februari 2017, wat naar voren kwam bij een eigen, interne controle.

Dekking vervallen

Automobilisten met een krediet voor hun wagen werden door Wells Fargo gedwongen om een nieuwe verzekering af te sluiten, terwijl ze deze niet nodig hadden. De bank beriep zich daarbij op het recht om een ​​polis af te dwingen voor leners die de dekking hebben laten vervallen. Verzekeraars zouden met deze argumentatie volgens  Wells Fargo meer dan 500.000 klanten een nieuwe polis hebben gestuurd.

Wel provisie

In juli 2017 gaf de bank in de laatste kwestie nog de schuld  aan een externe leverancier voor het verkeerd aanbrengen van verzekeringspolissen bij zijn autoleners. De bank had echter geen verklaring voor het gegeven dat het wel provisie ontving voor deze overbodige verzekeringen.

Hoogste boete ooit

De boete is de hoogste die ooit is opgelegd door het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) en komt ruim achttien maanden nadat Wells Fargo toegaf dat het nepaccounts voor klanten opende.

Reageer op dit artikel