nieuws

Eigenaar De Vestelier opnieuw de fout in volgens AFM

Branche 2718

Eigenaar De Vestelier opnieuw de fout in volgens AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 7 december 2016 een last onder dwangsom opgelegd aan financieel adviseur Govert van der Leij uit Helmond. Van der Leij handelt onder de naam De Vestelier financiële diensten en is tevens bestuurder van Personal Service 4 U B.V. Hij voldoet onvoldoende aan informatieverzoeken van de AFM, die deze informatie nodig heeft om vast te kunnen stellen of de wet wordt overtreden. In 2010 kreeg Van der Leij ook al een dwangsom opgelegd door de AFM. 

De Vestelier financiële diensten en Personal Service 4 U hebben een vergunning van de AFM en mogen daarom bemiddelen en adviseren over financiële producten. De AFM vermoedt echter dat De Vestelier en Personal Service 4 U niet beschikken over een beheerste en integere bedrijfsvoering. De toezichthouder komt tot dit vermoeden op basis van signalen die zij heeft heeft ontvangen.

Betrouwbaarheid beleidsbepaler
Deze feiten raken mogelijk ook de betrouwbaarheid van de heer Van der Leij die van beide ondernemingen beleidsbepaler is. Om deze tekortkomingen vast te kunnen stellen, heeft de AFM informatie opgevraagd. Die informatie heeft de AFM nog steeds niet volledig ontvangen.

Omdat Van der Leij niet alle informatie niet binnen de gestelde termijn heeft geleverd, is hij sinds 22 december 2016 verplicht de dwangsom te betalen aan de AFM. Iedere dag dat hij niet aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met €5.000 tot een maximum van €50.000. De dwangsom bedraagt €5.000 voor iedere dag dat hij niet de gevraagde informatie geeft.

Zelfde straf voor zelfde vergrijp in 2010
Het is niet de eerste keer dat Van der Leij een dwangsom van de AFM krijgt opgelegd. In 2010 kreeg De Vestelier een zelfde straf voor hetzelfde vergrijp opgelegd. Van der Leij gaf toentertijd aan “enorm geschrokken” te zijn van de dwangsom.

Geheel nieuwe en unieke manier van financiële dienstverlening
De website van De Vestelier is uit de lucht. Inmiddels linkt het webadres van Personal Service 4 U automatisch door naar een andere handelsnaam van Van der Leij: De Nieuwe Financiële Wereld. Op de site stelt het bedrijf een “geheel nieuwe en unieke manier van financiële dienstverlening” te bieden. “Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn hierin louter en alleen leveranciers van de producten. Wij worden NIET door hen betaald. Ons belang is UW belang: de beste kwaliteit voor de laagste prijs voor uw producten en duidelijkheid scheppen in uw financiële risico’s. Nu en in de toekomst. We gaan de handen ineenslaan. Elk jaar opnieuw halen wij voor u de beste kwaliteit voor de laagste prijs uit de markt. Hierin onderscheiden wij ons van verzekeringsmaatschappijen, banken en tussenpersonen.”

 

Reageer op dit artikel