Woekerpolis.nl schat schade op ruim 100 miljard. 'Voltreffer voor BV Nederland'

Woekerpolis.nl schat schade op ruim 100 miljard. 'Voltreffer voor BV Nederland'

Het gerechtshof in Den Haag heeft volgens de voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl Ab Flipse een bom gelegd onder de Nederlandse financiële sector met haar tussenuitspraken in de woekerpoliszaken tegen NN en Aegon. Het cassatieverzoek van in ieder geval NN is in zijn ogen alleen maar een manier om tijd te winnen. "De verzekeraars moeten hun knopen gaan tellen; ze trekken Nederland onderuit met hun wanstaltige gedrag."

Gehoopt, maar niet verwacht: zo omschrijft Flipse de tussenuitspraken van het gerechtshof Den Haag in de zaken van Vereniging Woekerpolis.nl tegen zowel NN als Aegon. “In de zaak tegen NN gebruikt de rechter termen als ‘oneerlijk’ en ‘in strijd met de goede trouw’. Stevige bewoordingen. Ik vind het wel dapper dat dat het hof dit aandurft, want de gevolgen zijn verstrekkend. Niet alleen voor NN en Aegon, maar voor álle verzekeraars.”

‘Schade NN meer dan tien miljard’

Flipse verwacht daarom ook niet dat de overleggen naar aanleiding van de uitspraken tot de eigen gelederen van de verzekeraars beperkt zijn gebleven. “Ik denk dat er ook wel een behoorlijke vorm van paniek is ontstaan bij het ministerie van Financiën en DNB. Het lijkt me dat die gisterenavond ook direct aan boord zaten bij de verzekeraars.”

De schadeposten die opdoemen zijn namelijk enorm. “Bij NN, die met zevenhonderdduizend polissen nog niet eens over de grootste woekerpolisportefeuille beschikt, heb je het over een schadebedrag van meer dan tien miljard euro.” Over álle verzekeraars heen, met in totaal zeven miljoen polissen, gaat het dan over meer dan honderd miljard euro. “Een voltreffer voor de BV Nederland.”

Tijdsfactor bijt verzekeraars in de staart

Hoe Flipse aan dergelijke schattingen komt? “Een gemiddelde gedupeerde, gebaseerd op claims bij alle verzekeraars in het woekerpolissendossier, claimt zo'n 7.500 euro. Maar daar moet de wettelijke rente nog bovenop; in veel gevallen overstijgt die zelfs de oorspronkelijke claim. Dan komt dit gemiddelde bedrag zo boven de vijftienduizend euro uit.”

De toezichthouder moet ingrijpen en verzekeraars dwingen om met ons en andere claimorganisaties in gesprek te gaan, want dit moet opgelost worden. Het loopt nu compleet uit de klauwen”

Volgens Flipse keert de strategie van de verzekeraars binnen deze affaire – in zijn woorden: “tijdrekken en uitroken” - zich nu tegen de financiële instellingen. “Ze wilden zolang mogelijk wachten totdat iedereen is overleden en de rest kapot procederen. Maar nu werkt die tijdfactor in ons voordeel. We krijgen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen, nu individuele zaken inmiddels zijn verjaard. Onze groep wordt steeds groter.” En daar komt de wettelijke rente dan nog eens bovenop.

Aegon en Allianz

Tien miljard, honderd miljard: de bedragen lijken bijkans niet te overzien. Flipse: “De schade is inmiddels te groot, daar zijn de verzekeraars in de loop van de jaren ook wel achter gekomen.” In 2017 koos Allianz al eieren voor zijn geld; dat voorbeeld hadden andere verzekeraars beter kunnen volgen, bepleit Flipse. "De verzekeraars moeten hun knopen gaan tellen; ze trekken Nederland onderuit met hun wanstaltige gedrag."

Aegon is in de loop van de jaren natuurlijk wel overgenomen door ASR. “Aegon is één van de vuilste spelers in dit dossier. Jos Baeten zit als CEO van ASR nu met 1,3 miljoen van dergelijke Aegon-polissen in zijn mik, waarvan over één miljoen polissen nu een uitspraak is gedaan. Zelf heeft ASR 1,1 miljoen woekerpolissen verkocht. Ook tegen hen hebben we een procedure lopen. Óf hij heeft het Spaans benauwd, óf hij heeft een plaat voor zijn kop. Hoe dan ook heeft ASR een heel groot probleem. Als ik een verzekeraar was, zou ik zo snel mogelijk met ons rond de tafel gaan.”

Verzekeraars trekken hele sector onderuit

Nu ligt er volgens hem een bom onder de Nederlandse financiële sector. “Verzekeraars hebben hun mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar als het misgaat, en die kant gaat het echt op, dan trekken ze de hele verzekeringssector mee in hun val. En iedereen die geld heeft staan bij een verzekeraar, valt niet onder het depositogarantiestelsel. De toezichthouder moet ingrijpen en verzekeraars dwingen om met ons en andere claimorganisaties in gesprek te gaan, want dit moet opgelost worden. Het loopt nu compleet uit de klauwen.”

Achter de schermen zal er al druk overleg plaatsvinden, schat de voorzitter van de belangenvereniging in. “Ik denk niet dat DNB ermee akkoord gaat dat er nog langer wordt aangemodderd.”

ASR heeft het besluit om wel of niet in cassatie te gaan op dit moment nog in overweging en laat het daar vooralsnog bij, laat een woordvoerder weten. Ook NN geeft te kennen op dit moment niet te willen reageren.

Aäron van der Sanden

Aäron van der Sanden

Redacteur AM