Het belang van een samenwerkingsovereenkomst bij arbeidsongeschiktheid

Ondernemers die met elkaar in zee gaan, doen dat niet voor niks. Samen sta je sterker dan alleen. Maar soms zit het even niet mee. Om te voorkomen dat de samenwerking daaronder lijdt, is het verstandig van tevoren afspraken te maken. En als adviseur het gesprek daarover aan te gaan. Avéro Achmea vroeg advocaat Daan Schalken vier tips voor een goede samenwerkingsovereenkomst.

1 Leg alle afspraken schriftelijk vast

Officieel hoeft een samenwerkingsovereenkomst niet per se op papier te staan, legt Schalken uit. ‘Mondelinge overeenkomsten zijn namelijk ook bindend. Maar het is beter om uw relatie te adviseren de gemaakte afspraken vast te leggen. Want op het moment dat die met zijn toekomstige partners om de tafel gaat zitten, is de sfeer vaak prima. Iedereen verwacht positieve resultaten van de samenwerking en de toekomst ziet er zonnig uit.’

Daan Schalken

‘Maar als een paar jaar later ergens discussie over ontstaat, moet uw relatie kunnen terugvallen op wat er in het begin is afgesproken. Als dat niet op papier staat, bestaat de kans dat het een lastig gesprek wordt. Want dan blijkt dat alle partners zich die eerste, prettige gesprekken heel verschillend herinneren. Mensen zijn nou eenmaal erg vergeetachtig, en je moet het dak dekken als de zon schijnt.’

Tip voor de adviseur: Vraag uw relatie of er een overeenkomst is en wat daar precies in staat. Let daarbij ook op voorzieningen voor uitval van partners, bijvoorbeeld door ziekte. Bekijk ook de 10 punten die niet mogen ontbreken in een samenwerkingsovereenkomst.

2 Denk na over hoe je met elkaar omgaat in minder goede tijden

Neem bijvoorbeeld ziekte, of arbeidsongeschiktheid. Eén weekje griep is te overzien. ‘Als ik kijk naar onze eigen praktijk in ons advocatenkantoor, dan heeft langdurige arbeidsongeschiktheid van één van de partners grote gevolgen.’

‘Stel: ik krijg een ongeluk en moet meerdere keren worden geopereerd. Daarna volgt een lang proces van revalidatie. Dat is natuurlijk al vervelend genoeg op zich. Maar voor mijn partners is het ook een groot probleem. Want mijn arbeid valt weg, en dus ook de omzet die ik genereer. Wie moet dat opvangen? Daarnaast is ook mijn netwerk niet meer beschikbaar. Als er via mijn contacten veel nieuwe klanten binnenkwamen, dan kan dat dus ook gevolgen hebben voor de orderportefeuille van het kantoor.’

Tip voor de adviseur: Ga het gesprek aan over wie het werk opvangt als uw relatie arbeidsongeschikt wordt. En wat de gevolgen zijn als daardoor een deel van de omzet wegvalt. Gebruik hiervoor deze gesprekstips.

Benieuwd naar de andere tips en welke punten niet mogen ontbreken in een samenwerkingsovereenkomst? Bekijk de volledige blog hier.

Dit is een partnerbijdrage van Avéro Achmea. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Avéro Achmea.

Akkie Lansberg, directeur inkomensverzekeringen bij a.s.r.

Verplichte AOV: 'Extra ingang om het gesprek over arbeidsongeschiktheid aan te...

De afgelopen maanden ging het er veel over: de BAZ, ook wel bekend als de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen of de verplichte AOV. Minister Eddy van Heijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde 22 november aan het voorstel op een aantal punten opnieuw te gaan bekijken. Aanleiding daarvoor zijn de vele reacties vanuit de samenleving en uitvoeringsinstanties als UWV en de Belastingdienst. Ondertussen zitten andere betrokken partijen niet stil. In dit artikel bespreekt Akkie Lansberg, directeur inkomensverzekeringen bij a.s.r., hoe a.s.r. als marktleider op het gebied van AOV naar de ontwikkelingen kijkt en zich voorbereidt op de komst van de verplichte AOV.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

In de media is de laatste tijd veel aandacht voor ongevallen met (opgevoerde) fatbikes, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, wat helaas tot veel leed leidt. Naast lichamelijk letsel kunnen deze ongevallen ook grote financiële gevolgen hebben voor de veroorzakers, zeker wanneer er geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is afgesloten. Om een beeld te geven van de mogelijke kosten van een ongeval met een fatbike of andere elektrische fiets, bespreken we hieronder vier fictieve casussen.

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

In de nacht van 21 op 22 oktober 2021 gebeurde er een opmerkelijk incident. Meneer X had een eenzijdig ongeval met zijn auto, een Porsche, toen hij de oprit van de snelweg opreed. Zijn auto botste tegen een lantaarnpaal, die vervolgens onder de auto terechtkwam. Met de hulp van twee vrachtwagenchauffeurs werd de lantaarnpaal onder de auto vandaan gehaald en langs de kant van de weg gelegd. Daarna reed meneer X in de verkeerde richting terug en parkeerde zijn auto bij het restaurant waar hij eerder die avond was geweest.