nieuws

Oomen (DSW) wil af van vrijwillig eigen risico

Schade 1602

Oomen (DSW) wil af van vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering moet worden afgeschaft en het verplichte eigen risico kan met € 50 omlaag. Dat schrijft directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW in een open brief aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Oomen kan daardoor de premie voor iedereen met twee tientjes naar beneden.

De DSW-directeur doet zijn pleidooi in een open brief die hij kort voor de kerstdagen publiceerde in verschillende dagbladen. Volgens hem is een systeem waarbij alleen gezonde mensen aanspraak kunnen maken op een financieel voordeel niet rechtvaardig. “De verdeling van de zorgkosten moet eerlijker en kan ook eerlijker”, schrijft Oomen. “Het voordeel voor de mensen die van het vrijwillig eigen risico gebruikmaken, wordt betaald door de mensen die daarvan geen gebruik kunnen maken.”

Symbolisch tientje

Oomen wil daarom dat er een debat komt over het vrijwillig eigen risico. Afschaffing daarvan zou volgens hem kunnen leiden tot een premieverlaging van € 20. Eind september maakte de zorgverzekeraar al bekend het verplichte eigen risico van € 385 voor de eigen verzekerden met een tientje te verlagen. Een symbolisch bedrag, noemde Oomen dat toen.

In de open brief noemt Oomen het onlogisch dat mensen die zorg nodig hebben door het verplichte eigen risico extra worden belast. Volgens hem was dit ooit bedoeld als rem op onnodig gebruik van zorg. Inmiddels is dat eigen risico zo hoog “dat het ver voorbij het punt is dat van deze remmende werking nog sprake is”, aldus de DSW-directeur.

Reageer op dit artikel