Hoe krijg ik de hypotheek voor mijn klant zo snel mogelijk rond?

Het aantal hypotheekaanvragen is fors. De coronacrisis zorgt er echter ook voor dat kopers van woningen en oversluiters te maken hebben met toenemende (papieren) rompslomp. Bij hypotheekverstrekkers stapelt het werk zich bovendien op. De hypotheekadviseur is er daarom alles aan gelegen dat de klant zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt of de gewenste hypothecaire geldlening er komt. Drie deskundigen geven antwoord op de vraag hoe een adviseur eraan kan bijdragen dat de klant zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt.

Bij vragen of twijfels moet de adviseur direct contact opnemen met de hypotheekverstrekker”

Productmanager Alexandra de Jong, Vista Hypotheken
“Een hypotheek afsluiten is best spannend en ik weet vanuit mijn jarenlange ervaring als adviseur dat een klant het prettig vindt om snel duidelijkheid te krijgen of de hypotheek doorgaat. We hebben de afgelopen tijd veel aanvragen gekregen en hebben er met man en macht aan gewerkt dat de doorlooptijd na de drukte weer normaal is. Bij een juiste aanlevering ontvangt de adviseur snel de gewenste offerte. Om het aanvraagtraject soepel te laten verlopen is het vooral van belang dat adviseurs bij vragen of twijfels direct contact opnemen met de hypotheekverstrekker en niet pas later in het traject. Dat is overigens een reden dat adviseurs 24/7 bij ons terecht kunnen, zowel telefonisch, als per mail of WhatsApp. Een snel antwoord zorgt er namelijk voor dat de adviseur direct verder kan met de hypotheekaanvraag en er geen onnodige vertraging optreedt. Om de snelheid erin te houden is het advies aan de adviseur om zelf een extra check te doen of de dossierstukken compleet zijn en de Hypothekengids die op onze de website staat als naslagwerk ernaast te houden. Niet onbelangrijke tip is om altijd naar het Energielabel van de nieuwe woning te vragen. Bij een Label A krijgt de klant bij ons een korting op de hypotheekrente. Ook bij vragen over duurzame financieringsoplossingen is het aan te raden dat de adviseur contact opneemt met de hypotheekverstrekker; wij hebben daar de Duurzaamheidsdesk voor ingericht, die adviseurs persoonlijk te woord staat. Zo helpen we elkaar met als doel dat de klant snel de gewenste offerte in bezit heeft.”

Je krijgt met digitale brondata goed inzicht in de klant zonder dat je direct alle stukken hoeft op te vragen”

Operationeel Directeur Ronald Tiemessen, Eigen Huis HypotheekAdvies
“Mijn belangrijkste tip is om gebruik te maken van digitale brondata. Daarmee krijg je goed inzicht in de klant op een gemakkelijke manier en hoef je niet direct alle stukken op te vragen. Daarmee voorkom je dat de klant gegevens twee keer moet aanleveren. In coronatijd zijn er veel aanpassingen geweest, waardoor de geldigheid van documenten werd verkort. Hierdoor moesten documenten een tweede keer worden aangeleverd. Een ander advies is om goed naar de voorwaarden te kijken die relevant kunnen zijn voor de aanvraag. Wij gebruiken daar Advisa van MoneyView voor, een tool die beperkt wordt gebruikt in de hypotheekmarkt. Die heeft als voordeel dat je direct weet of een klant bij een bepaalde geldverstrekker past en of de voorwaarden wel bij de klant passen. Als adviseur kun je immers niet alle voorwaarden uit je hoofd weten. Wij kijken eerst naar de voorwaarden en pas daarna naar de rente. Ook is het van belang dat je goede afspraken maakt met de banken waar je mee samenwerkt. Daar zit echt verschil in. Wij maken afspraken, sla’s, met banken en zitten er bovenop om ze daar aan te houden of anders oplossingen te vinden in een individueel geval. Een belangrijk punt wanneer de doorlooptijden bij een bank lang zijn, is dat je de documenten goed moet weten te beoordelen. Bij standaardposten weet de adviseur wel wat van hem wordt verwacht, maar bij ingewikkelde zaken is dat lastiger en komt het vaak voor dat aanvullende stukken nodig zijn. Banken kunnen morgen immers andere richtlijnen geven.”

Met een Inkomensbepaling Loondienst krijg je sneller duidelijkheid dan met een werkgeversverklaring”

Accountmanager Rob van Slooten, HDN
“Mensen in loondienst kunnen eerder duidelijkheid krijgen over de hypotheekaanvraag als de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) wordt gebruikt in plaats van de werkgeversverklaring. Die moet namelijk gemiddeld twee tot drie keer worden aangeleverd door de consument voordat deze voldoet aan alle eisen. Het UWV verzekeringsbericht dat voor IBL wordt gebruikt is 24/7 door de klant te downloaden en daarmee kan de adviseur sneller een aanvraag volledig bij de geldverstrekker krijgen, zodat hij ook sneller duidelijkheid heeft voor zijn klant. De IBL is een nieuwe methode om het toetsinkomen te berekenen. De adviseur vraagt de klant vóór het advies zijn/haar verzekeringsbericht op de website van het UWV te downloaden en te mailen. Hij beoordeelt vervolgens het toetsinkomen door gebruik te maken van een online rekentool en doet daarna de aanvraag via HDN. Hij geeft daarbij aan dat de beoordeling moet plaatsvinden op basis van het UWV verzekeringsbericht. De geldverstrekker vraagt vervolgens het UWV verzekeringsbericht op in plaats van de werkgeversverklaring. De adviseur – de tool is overigens voor alle adviseurs beschikbaar – verstuurt via HDN het verzekeringsbericht naar de aanbieder die mede op basis van het toetsinkomen bij finaal akkoord een definitief hypotheekaanbod doet. Voor mensen in loondienst is de IBL een beter, sneller en betrouwbaarder alternatief dan de tot nu toe gebruikte werkgeversverklaring. Het hele proces kan hiermee wel vier dagen verkort worden.”

In AMmagazine en op amweb geven experts enkele keren per jaar antwoord op een vraag die adviseurs bezighoudt. Heb je zelf een vraag voor een aantal experts? Mail dan naar de redactie: redactie@amweb.nl. Wie weet komt jouw vraag in de volgende printeditie.

Annet van den Berg

Annet van den Berg

(Eind)redacteur AM