nieuws

Verzilverlening SVn: aanpassing woning betaald met ‘stenen’

Financiële planning 3073

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting heeft de Verzilverlening geïntroduceerd. Met de Verzilverlening van SVn kan de overwaarde worden gebruikt om de woning veiliger en comfortabeler voor senioren te maken. Door de lening aan te bieden kunnen gemeenten en provincies woningeigenaren met overwaarde vanaf nu helpen dit geld ‘uit de stenen’ te halen.

Verzilverlening SVn: aanpassing woning betaald met ‘stenen’

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing. De Verzilverlening heeft daarom geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid om de huidige woning aan te passen. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. De lening wordt afgelost na verkoop van de woning of overlijden.

Variant op Blijverslening

De Verzilverlening van SVn is in eerste instantie bedoeld om te investeren in comfortabel en veilig wonen. Voor gemeenten is het een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren. Het is daarmee feitelijk een variant op de Blijverslening, die in al meer dan 80 gemeenten wordt aangeboden.

Niet altijd voldoende inkomen

“Gemeenten en provincies zien dat senioren niet altijd voldoende inkomen hebben om een lening aan te gaan”, zegt Jan Willem van Beek, directeur van SVn. “Omdat hun kapitaal vooral in de stenen van de woning zit. Er zijn ook senioren die misschien net een lening kunnen financieren, maar bang zijn voor stijgende zorgkosten of energielasten. (…) Hiervoor kan de Verzilverlening van SVn een oplossing bieden.”

‘Goede oplossing voor senioren’

Ook Vereniging Eigen Huis juicht de komst van de Verzilverlening toe. Directeur Rob Mulder: “We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven. De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast.”

Reageer op dit artikel