nieuws

Compensatie wurgkrediet loopt in de papieren voor Crédit Agricole

Financiële planning 2436

Compensatie wurgkrediet loopt in de papieren voor Crédit Agricole

Crédit Agricole Consumer Finance (CA-CF) moet een klant bijna  € 15.000 vergoeden voor een te hoge rente op zijn consumptief krediet. De vergoeding vloeit voort uit een eerdere uitspraak van Kifid waarbij de kredietbank werd gedwongen tot terugbetaling van de teveel betaalde rente. Volgens Rob Goedhart, belangenbehartiger van de klant, heeft de consument zelfs recht op bijna € 1000 meer als wordt gerekend met een andere referentierente.

Het draait in de kwestie om een consument die in 2007 een doorlopend krediet afsluit bij De Nederlandse Voorschotbank (DNV), een label van CA-CF, dat sinds augustus 2016 niet meer actief is met nieuwe leningen. In 2009 wordt het doorlopend krediet binnen Crédit Agricole Group overgesloten. In de periode 2011-2015 ziet de consument de rente over het doorlopend krediet toenemen van 8,9% naar 10,6%. De consument probeert meerdere keren om het krediet over te sluiten, maar vanwege een -onterechte- BKR-registratie lukt dat niet. Zodra de BKR-registratie is vervallen, lukt oversluiten wel. In 2015  krijgt hij voor een nieuw krediet -binnen hetzelfde concern- een rentetarief dat 5,9% lager is dan het rentetarief voor het bestaande krediet.

Verlossende antwoord

De zaak belandt bij Kifid en de geschillencommissie oordeelt dat de voorschotbank niet redelijk heeft gehandeld en dwingt DNV tot compensatie waarbij voor de berekening van de schade de commissie een gemiddeld rentepercentage van 6,6% hanteert. Vorige week komt het verlossende antwoord van de Voorschotbank: ze keert € 14.834 uit aan de consument.

‘Geen klein bier’

Rob Goedhart die namens zijn stichting Geldbelangen de klant bijstaat noemt de compensatie ‘geen klein bier’. “Natuurlijk zal CA-CF zeggen dat dit een op zichzelf staande, ‘individuele’ zaak is. Maar er zijn echter grote gelijkenissen met de zaken die wij vorig jaar samen met Kassa van BNN Vara aan de kaak hebben gesteld. Dit was ook een wurgkrediet. Daarnaast heeft CA-CF de rente niet mee laten bewegen met ‘de marktrente’, althans: niet aangetoond dat gedaan te hebben.”

Vrij hoog krediet

Goedhart verklaart de hoogte van de compensatie in deze kwestie uit het feit dat de consument, toen de A-notering bij BKR verviel in juli 2015, alsnog een deel van zijn lening kon oversluiten voor 4,5% terwijl de rente tot dan toe 10,6% was. “Verder had deze meneer een vrij hoog krediet (€ 89.000) dus als er renteverschillen moeten worden gecompenseerd loopt dat al snel op.”

Koppeling aan Euribor

Dit betekent niet dat de consument en Goedhart al volledig tevreden zijn met de uitkomst. Zij vinden dat de compensatie moet uitkomen op € 15.741. “In deze casus had meneer aangevoerd dat in 2010 -2011 er door geldverstrekkers een rente van 6,6% werd aangeboden.Wij hanteren een bepaalde norm gekoppeld aan de Euribor. Dat is wellicht discutabel, maar daar willen we binnen Kifid over debatteren.”

Op de vingers getikt

Goedhart is voorlopig nog niet klaar met het dossier wurgkredieten, waarbij hij eerder al succes behaalde voor klanten van Interbank maar vervolgens wel door de AFM op de vingers werd getikt omdat zijn hulp (buiten Kifid om) zou kwalificeren als kredietbemiddeling. “Omdat Kifid geen collectieve claims behandelt en aan elke zaak wel een individueel tintje zit begeleiden wij nu een aantal consumenten bij hun klacht om te zien of Kifid de (algemene) lijn bestendigt. De claims variëren van bijna € 1.000 tot € 30.000. “Belangrijk punt blijft:  welke norm qua rente pakt Kifid voor berekening van de compensatie?”

Reageer op dit artikel