nieuws

ASR schroeft loon bestuurders met driekwart miljoen op

Branche 10636

De raad van bestuur van ASR gaat er de komende twee jaar in totaal met € 750.000 op vooruit, zo meldt het FD woensdag. Bovendien krijgen de bestuurders vanaf 2019 mogelijk weer een variabele beloning.

ASR schroeft loon bestuurders met driekwart miljoen op

Bestuursvoorzitter Jos Baeten ziet volgens het dagblad het bedrag op zijn salarisstrook met € 200.000 groeien tot € 740.000. Dat gebeurt tussen nu en 2020 in vijf stappen. Zijn medebestuursleden Karin Bergstein, Chris Figee en Michel Verwoest gaan er met € 250.000 op vooruit en groeien door naar maximaal € 670.000.

De salarisverhoging zou een initiatief zijn van de raad van commissarissen. Die wil na een periode van sobere bestuurdersbeloningen tijdens de periode van nationalisatie nu een inhaalslag maken. De Nederlandse staat verkocht in september de laatste 20,5% van de ASR-aandelen.

‘Anderen betalen meer’

Het personeel wordt vandaag ingelicht over de loonsverhoging voor de topbestuurders. Dat gebeurt via een videoboodschap op het intranet. Daarin geeft rvc-voorzitter Kick van der Pol een toelichting op het besluit. Volgens hem is het beloningsbeleid de afgelopen acht jaar op alle werknemers toegepast, behalve op de raad van bestuur. “Nu we privaat zijn, herstelt het oude beleid zich ook voor hen.” Van der Pol verklaart tegenover het FD dat de salarisverhoging van 37% voor Baeten ‘goed uitlegbaar’ is. De concurrentie betaalt de toppers namelijk meer. Het ASR-bestuur verdient 60% minder dan het mediane salaris bij andere Europese verzekeraars en Nederlandse bedrijven uit de AEX- en AMX-index. Over twee jaar is dat verschil gehalveerd.

Aandeelhouders tevreden stellen

Van der Pol (foto) vreest de bestuursleden kwijt te raken als er geen grote salarisverhogingen komen: “Het gat tussen wat wij betalen en wat de rest betaalt, moeten we verkleinen als we als rvc topspelers willen werven en behouden. Als wij als rvc pas actie zouden ondernemen op het moment dat we goede mensen verliezen, zijn we geen knip voor onze neus waard.” Hij wijst ook naar Amerikaanse en Britse aandeelhouders, die een belang van 60% zouden hebben. Volgens de commissaris snappen die niet dat ASR geen bonussen uitkeert, terwijl dat wettelijk is toegestaan.

Aandeelhouders vinden ook dat de belangen van het bestuur gelijk moeten lopen met hun belangen, zegt Van der Pol. “Ze willen dat als het slecht gaat met ASR de raad van bestuur dat ook in de portemonnee voelt, en dat het bestuur aan de andere kant belang heeft bij groeiende aandeelhouderswaarde.” Die visie zou bij vermogensbeheerder Blackrock (voor 2,5% aandeelhouder) in de aandeelhouderscode zijn opgenomen: bedrijven waarin het belegt dienen een beloningsstructuur te hebben die “in lijn is met de belangen van aandeelhouders, met name op de lange termijn”.

Zelf aandelen inkopen

Het bestuur belonen met aandelen, zoals elders vaak gebeurt, is geen onderdeel van het ASR-beloningsbeleid. Om aandeelhouders tevreden te stellen, gaan de bestuursleden de komende jaren vrijwillig zelf aandelen kopen. Baeten zou 50% van zijn jaarsalaris in aandelen opbouwen, de rest 25%.
Het beloningsbeleid staat op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering van 2019. Daar zal mogelijk ook een variabel inkomen besproken worden.

Beloning concurrentie

De top van andere verzekeringsconcerns zit inderdaad een stuk beter in de slappe was. NN-topman Lard Friese toucheerde in 2016 een kleine € 2 mln. Dat bedrag bestaat uit een vaste beloning van € 1,3 mln en diverse variabele beloningen en (pensioen)aanvullingen. Achmea-baas Willem van Duin ontving een salaris van net geen € 1,5 mln. Dat jaar was Hans van der Noordaa, bestuursvoorzitter van het nog niet door NN overgenomen Delta Lloyd, goed voor ruim € 1,1 mln.

Reageer op dit artikel