nieuws

Hof oordeelt: Overschatting en mismanagement, maar geen oplichting bij Cinjee

Branche

Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten om niet over te gaan tot vervolging van Peter Cinjee en Mees Cinjee junior. Leo van Heiningen, familie van een slachtoffer van het inmiddels failliete Cinjee Advies, had hierop aangedrongen, maar kreeg nul op het rekest.

Hof oordeelt: Overschatting en mismanagement, maar geen oplichting bij Cinjee

Van Heiningens stiefvader Teun de Jong, destijds al dementerend, sloot vanaf 2006 meerdere leningen af met Cinjee Advies met tot zekerheid een pandrecht op een deel van de inventaris van de zaak, dat achteraf waardeloos bleek te zijn. Ook nam De Jong op advies van Cinjee Advies een hypotheek van € 193.000 op zijn huis, waarvan €110.000 aan Cinjee werd geleend, met wederom een pandrecht dat achteraf geen waarde bleek te hebben.

Aangifte
Omdat het advieskantoor failliet ging, zag De Jong niets van zijn geld terug. De gedupeerde deed aangifte vanwege oplichting, mede omdat hij onder druk zou zijn gezet en geforceerd om snelle beslissingen te nemen. Het Openbaar Ministerie besloot 2012 dat er geen reden was om over te gaan tot vervolging, omdat niet aangetoond kon worden dat er gebruik was gemaakt van een oplichtingsmiddel. Het Hof volgde deze uitspraak.

Het Hof heeft de zaak geseponeerd “omdat niet is gebleken dat bij het bewegen van de slachtoffers tot het overmaken van het geld gebruik is gemaakt van een van de oplichtingsmiddelen genoemd in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Beklaagde heeft weliswaar schaamteloos misbruik gemaakt van het vertrouwen dat door anderen in hem als adviseur werd gesteld, maar niet op een manier die als oplichting is te kwalificeren.”

Overschatting en mismanagement
Volgens het Hof was er eerder sprake van verkeerd management in een tijd dat Cinjee Advies dreigde af te stevenen op een faillissement. “Het gehele complex duidt meer op overschatting en mismanagement van de zijde van de bij het bedrijf betrokken Cinjee familieleden en diverse acties om het onheil van een faillissement af te wenden.”

Van Heiningen geeft in een reactie aan het teleurstellend te vinden dat het OM en het Hof geen rekening houden met de kwetsbare positie van ouderen. Van Heiningen: “Cinjee had vanuit zijn onafhankelijke positie als financieel adviseur er goed aan gedaan minimaal een van de kinderen bij deze transactie te betrekken, maar hij wist dat de kans dan groot was geweest dat de transactie niet door was gegaan.”

Civiele zaak
Verder beroep tegen de uitspraak is niet meer mogelijk, al kunnen Van Heiningen en De Jong wel een civiele zaak aanspannen. Ook andere gedupeerden van Cinjee kunnen een civiele procedure starten of naar het Gerechtshof stappen. De Stichting Slachtoffers Cinjee Advies zal binnenkort haar leden daarover adviseren.

Reageer op dit artikel