Rob van de Laar
redacteur AM

redacteur AM
Tankopslagbedrijf Odfjell krijgt op zijn aansprakelijkheidspolis 2,5 miljoen euro vergoed voor schikkingen die het in 2012 met klanten moest treffen na het om veiligheidsredenen stilleggen van alle terminals. Dat oordeelt het gerechtshof, die in tegenstelling tot de rechtbank vindt dat er sprake is van één samenhangend voorval. Toch pakt de totale vergoeding hoger uit.
In politiek Den Haag wordt stevig gediscussieerd over de vraag of elke pensioendeelnemer moet kunnen kiezen voor al dan niet invaren. Moet de pensioenbranche zich daar druk over maken? Pensioenadvocaat en -adviseur Theo Gommer vindt van niet en merkt er vooralsnog niets van: "Iedereen gaat gestaag door."
Een medewerker die na een half jaar werd ontslagen door AIG Europe, heeft bij het gerechtshof zonder succes een vergoeding van bijna twee ton geclaimd. Pestgedrag en discriminatie acht het hof niet bewezen, wel vertoonde de man zelf intimiderend en agressief gedrag. Het ontslag was daarom terecht.
Twee vennoten trekken de stekker uit hun backofficedienstverlener en gaan allebei apart verder. Ze spreken af dat aangesloten kantoren zelf kunnen kiezen met wie zij in zee gaan. De ene vennoot neemt veel meer klanten mee dan de ander, die daarvoor een compensatie wil. Maar dat gaat niet door, beslist het gerechtshof: afspraak is afspraak.
Raakt de financiële dienstverlening de btw-vrijstelling kwijt? De Europese Commissie zou het op weg naar het vormen van een sterk economisch blok wel zien zitten. Voor verzekeraars en adviseurs zou dat voordelen kunnen bieden, denkt PwC: "De kans bestaat dat het de dienstverlening per saldo goedkoper maakt."
Promovendum heeft de autopremies in 2024 ten onrechte verhoogd voor een man die twee voertuigen had verzekerd tegen 25% korting, oordeelt Kifid in een recente uitspraak. Het artikel in de polisvoorwaarden dat daarin voorziet, is onredelijk bezwarend voor de verzekerde.
De financiële sector kan voorlopig opgelucht ademhalen: er komt geen nationale wetgeving die bedrijven verplicht klimaatdoelen op te nemen in hun strategie. Maar de druk om te verduurzamen blijft. De recente verkenning van het ministerie van Financiën maakt duidelijk dat de overheid vooral inzet op vrijwillige afspraken en samenwerking, maar ook op betere resultaten.
Een fietsend slachtoffer van een aanrijding met een motorvoertuig kan altijd rekenen op minimaal 50% vergoeding van de letselschade. Maar voor de zorgverzekeraar die alvast de kosten betaalt en verhaalt op de WA-verzekeraar ligt dat anders, zo bevestigt de procureur-generaal in een procedure tussen Menzis en Achmea bij de Hoge Raad.
DAS moet, als uitvoerder van de rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden, alsnog rechtsbijstand verlenen aan iemand die de Nederlandse staat aansprakelijk wil stellen voor zijn Q-koortsbesmetting. Die zaak is niet verjaard, aldus Kifid. Bovendien heeft DAS de zorgplicht geschonden. De rechtsbijstanduitvoerder had duidelijker moeten adviseren over verjaring en stuiting.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is al bijna zeven jaar van kracht, maar roept in de praktijk nog steeds vragen op. Bijvoorbeeld bij hypotheekadviseur Paul Swinkels, die bij Nationale-Nederlanden de adressen van zijn eigen klanten niet meer kan inzien. "En anderzijds moeten wij wel steeds meer data leveren."