nieuws

‘Pandrecht op Cinjee-portefeuilles niet geldig’

Archief

Volgens curator Eddy Butin Bik van het gefailleerde Cinjee Advies in Sliedrecht is het zeer twijfelachtig of tussenpersonen die hun portefeuille aan Cinjee hebben verkocht en in ruil daarvoor een pandrecht op deze portefeuille hebben gevestigd, dit recht kunnen handhaven. “In het zakelijk recht is er sprake van een gesloten systeem en de wetgever heeft in feite geen gelegenheid gegeven voor het vestigen van pandrechten op assurantieportefeuilles.”

‘Pandrecht op Cinjee-portefeuilles niet geldig’

De uiterste consequentie daarvan is dat met het wegvallen van de pandrechten de portefeuilles gemakkelijker kunnen worden verkocht aan derden, aldus Butin Bik. “Ik sluit niet uit dat het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, uiteindelijk een uitspraak zou moeten doen of deze verpanding mogelijk is.”
De curator die zich namens zijn kantoor Veldhuijzen & Nuiten in Dordrecht eerder ook bezighield met het faillissement van Fortucon, heeft inmiddels de helft binnen van de reacties van de 180 tussenpersonen die het verzoek hebben gehad om hun claims in te leveren. “De stapel reikt inmiddels tot aan mijn knie”, zegt hij. “Het zal meerdere dagen kosten om al deze vorderingen te inventariseren.”
Met uitzondering van een enkel bedrijfsonderdeel waar “niets gebeurde” zijn behalve de holding de werkmaatschappijen Cinjee Advies Personeel, alsmede de onderdelen Cinjee Online, Volmachtbedrijf, Schadeverzekeringen, Le-vensverzekeringen, Advies Kosten en Administraties BV failliet verklaard. Binnenkort levert de curator nog een lijst van ‘kleindochters’ die in het faillissement zijn meegesleept. “Er zal nog onderzocht moeten worden wat het faillissement voor deze kleindochters betekent”, zegt hij. Butin Bik verwacht over circa vier weken met het eerste openbare verslag te komen.

Reageer op dit artikel