Onderzoek: gestegen hypotheekrentes hebben grote financiële gevolgen 

Onderzoek: gestegen hypotheekrentes hebben grote financiële gevolgen 

Een jaar nadat de ECB haar rentes begon te verhogen, zal de centrale bank dit naar verwachting voor de negende keer op rij ook doen constateert Geld.nl. In een jaar tijd ging de beleidsrente van de centrale bank van 0 naar 3,5 procent in juni. De vergelijkingssite laat weten dat dit grote gevolgen heeft gehad op de hypotheek-, leen- en spaarrentes.

De hypotheekrentes zijn flink gestegen. In januari 2022 stond de variabele hypotheekrente gemiddeld op 1,41 procent. Dat is gestegen naar nu 4,9 procent. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar steeg de gemiddelde rente in diezelfde periode van 1,09 naar 4,31 procent. Het gaat daarbij om een stijging van bijna 297 procent. Deze stijging komt al wat langer voor, ‘’omdat de kapitaalmarkten, waar hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes op baseren, niet alleen afhankelijk zijn van de ECB-rente, maar ook van financiële verwachtingen van beleggers die doorgaans sneller reageren op hoge inflatie en economische onzekerheid,’’ legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. Inmiddels zijn de hypotheekrentes weer aan het stabiliseren.

Persoonlijke leningen werden duurder

Ook consumenten die bij een kredietverstrekker een lening willen afsluiten zijn het afgelopen anderhalf jaar geconfronteerd met veel hogere rentes. De gemiddelde rente voor persoonlijke leningen stond begin januari 2022, afhankelijk van het leenbedrag, op 4,1 tot 7,1 procent. Op dit moment staat de gemiddelde leenrente op 8 tot 10,5 procent. Dat zijn stijgingen van 45 tot 92 procent.

Spaarrentes stegen hard

‘’Ontwikkelingen in de ECB-rente hebben altijd de grootste invloed op de spaarrentes,’ legt Bulthuis uit. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening ging tussen juli 2022 en juli 2023 van 0,06 naar 1,76 procent. Dit terwijl de maximale rente op een spaarrekening van 0,35 naar 2,6 procent steeg. De spaarrentes liggen daarmee onder de ECB-rente, maar gaat toch om stijgingen van respectievelijk 2.817 en 643 procent.

Verwachtingen

De vergelijkingssite verwacht dat de ECB in het najaar stopt met de verhogingen en misschien zelfs in 2024 weer wat verlagingen doorvoert. ‘’De belangrijkste reden dat de ECB haar rentes in juli 2022 begon te verhogen, was om de hoge inflatie omlaag te krijgen. Inmiddels is de inflatie alweer flink gedaald,’’ zegt Bulthuis. De verwachte verlagingen zullen ook betekenen dat de rentes voor hypotheken, spaarrekeningen en leningen zullen stabiliseren en misschien al iets gaan dalen.