Ik timmer zelf wel een kist

Ik timmer zelf wel een kist
Wat kost een uitvaart?

'Wat kost een uitvaart nou eigenlijk?' Uitvaartverzorgers krijgen deze vraag regelmatig. En jij, als financieel adviseur, hebt deze vraag ook vast wel eens gekregen van een klant. Want je adviseert tenslotte uitvaartverzekeringen. Tja, wat zeg je dan? Een blog (met tips) van Ruud van der Wal.

‘Wat kost het om zelf een huis te bouwen?’

Op de vraag 'wat kost een huis' kun je ook niet direct een antwoord geven. Dat kan pas als je gaat doorvragen. Waar wil je bouwen? Hoe groot of klein? Hoeveel kamers? Wel of geen tuin? Design of een keuken van de bouwmarkt? Eén of twee badkamers? Welke materialen gebruik je? Hoeveel zonnepanelen? De lijst lijkt oneindig.

Vele keuzes voor uitvaart

Voor een uitvaart geldt precies hetzelfde; er zijn vele keuzes mogelijk. Wil je begraven of gecremeerd worden? Waar wil je dat je laatste rustplaats is? Wil je een grote of kleine receptie? Een simpele kist, een luxe kist of timmer je er zelf eentje? Bloemen, kaarten, vervoer? En, één van de meest bepalende kostenposten: hoeveel familie, vrienden en kennissen nodig je uit? Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Allemaal met een eigen prijskaartje. En net als bij een huis bouwen geldt: pas als je weet wat de wensen zijn, kun je een idee van de kosten geven.

Alles heeft een eigen prijskaartje, maar basiskosten heb je altijd”

‘Net als vroeger, maar dan anders’

Vroeger was koffie met een plakje cake standaard na een afscheid. Nu kiezen mensen soms ook voor luxe hapjes met wijn. De vorm waarin we afscheid nemen verandert, maar één ding blijft nog hetzelfde: de nabestaanden van jouw klant krijgen ooit een uitvaartnota voor hun neus. Of dat nou gisteren, morgen of over veertig jaar is. En die moet wel binnen de betalingstermijn betaald worden. Net als vroeger ...

‘Zo duur kan een uitvaart toch niet zijn?’

Dat hoeft inderdaad niet. Dat ligt helemaal aan de wensen. Maar, het is wel goed om er rekening mee te houden dat er altijd bepaalde basiskosten zijn. Zoals de kosten van het uitvaartcentrum, de kaarten, de kist. Of het nou de begrafenis van een schoonmoeder is, van een geliefde of van jouw klant zelf ...

Vroeger was koffie met een plakje cake standaard bij een uitvaart, nu kiezen mensen soms ook voor luxe hapjes met wijn.
Vroeger was koffie met een plakje cake standaard bij een uitvaart, nu kiezen mensen soms ook voor luxe hapjes met wijn.

Een uitvaartverzekering kan dan een groot verschil maken. Want dan weet je altijd zeker dat de nabestaanden van jouw klant zonder zorgen een droomhuis kunnen bouwen. Waar jouw klant de rest van het leven wil blijven wonen!

Wat kost een uitvaart?

In Nederland kost een uitvaart in 2022 tussen de € 6.500 en € 11.000. De crematiekosten zijn ongeveer € 1.100 euro. Dit zijn alleen de kosten voor het cremeren zelf. Een gemiddelde begrafenis, inclusief een afscheidsdienst, kost ongeveer € 8.000. Bereken hier zelf de kosten van jouw wensen.

Reageren? Ruud van der Wal gaat graag in gesprek, mail naar rvdwal@monuta.nl.

Dit is een partnerbijdrage. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.