AMtopvrouwen Sharon van Herel (HDI): 'Geloof niet de mythe dat je alleen de top kunt bereiken door elke week 80 uur te werken'

AMtopvrouwen Sharon van Herel (HDI): 'Geloof niet de mythe dat je alleen de top kunt bereiken door elke week 80 uur te werken'

Sharon van Herel (1980) is managing director bij HDI Global. Vorig jaar stond ze voor het eerst in de AM top 75 powervrouwen, op positie 30. Ze is een van de vrouwen die de komende weken in een interviewserie op amweb.nl hun licht laten schijnen op de rol van de vrouw in de financiële dienstverlening.

In 2019 stond je voor het eerst in de lijst AM top 75 powervrouwen. Een eer? Of juist een noodzakelijk kwaad dat het nodig is om de aandacht te vestigen op vrouwen in de financiële dienstverlening?
“Ik ben eigenlijk tot mijn benoeming als managing director van HDI Global nooit zo bezig geweest met het topic vrouwelijk leiderschap. Maar met deze positie en zeker na het verschijnen van de AM lijst is het automatisch iets geworden waar ik zeer regelmatig op aangesproken wordt. Naar aanleiding van de publicatie van de lijst werd ik gevraagd voor een tweetal podcasts om te praten over dit onderwerp en in reactie daarop volgden weer heel veel mailtjes, LinkedIn verzoeken en persoonlijke ontmoetingen. Alles bij elkaar zeker een eer, maar het heeft me ook aan het denken gezet en enorm mijn eigen bewustwording over dit onderwerp versneld. Ik ben gaan inzien dat het dringend nodig is om zelf aan dit onderwerp aandacht en tijd te besteden en mijn ervaringen te delen met anderen. Immers, als het al ’normaal’ was dan zou het niet zo’n stortvloed aan reacties oproepen.”

Het is belangrijk om rolmodellen te hebben om te laten zien dat het vooroordeel van alleen maar grijze pakken niet meer klopt”

In de financiële dienstverlening is de vrouwelijke invloed lang niet overal voelbaar. Jij bent zelf een uitzondering op de regel. Wat moet er veranderen om de sector aantrekkelijker te maken voor vrouwen?
“Allereerst denk ik dat het heel belangrijk is om rolmodellen te hebben. Om te laten zien dat het vooroordeel van alleen maar grijze pakken allang niet meer klopt. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat de financiële sector nog meer aandacht besteedt aan diversiteit in zijn arbeidsmarktcommunicatie. Als ik puur naar verzekeraars kijk, dan vind ik sowieso – ook los van diversiteit – dat we nog een flinke slag te slaan hebben in het beter positioneren van onze sector naar de buitenwereld. We zouden beter moeten uitdragen dat we een aantrekkelijke werkgever zijn die veel mogelijkheden en kansen biedt. Bovendien is het een werkomgeving waar je niet alleen heel leuk werk kunt doen, maar tevens is het mogelijk om een goede balans te realiseren tussen uitdagend werk en een fijn privéleven. Er wordt zeker hard gewerkt, maar verzekeraars kennen geen overwerkcultuur. Dat is een combinatie die ook veel vrouwen zou moeten aanspreken, maar waar je ons als sector nog weinig over hoort. Wellicht omdat het maatschappelijk not done is om dat te benoemen?”

Is het de verantwoordelijkheid van topvrouwen om het diversiteitsvraagstuk in de eigen organisatie prioriteit te geven?
“Diversiteit in de zin van M/V is voor mij belangrijk. In mijn eigen organisatie bestaat het MT op dit moment uit 50% mannen en 50% vrouwen. Dat is deels organisch zo gegroeid en deels heb ik daar uiteraard zelf de hand in gehad. Maar ik beschouw dit niet als heilig. Wat ik veel belangrijker vind, is diversiteit in menstypes en talenten, zodat het geheel complementair is. Mijn grootste prioriteit ligt bij het creëren van teams met een verscheidenheid aan mensen, waarin je vervolgens een manier van samenwerken stimuleert, waarbij iedereen gezien wordt en betrokken wordt op zijn of haar kwaliteiten. Hoe zorg je voor echte inclusie? Het is een thema waarop wij als organisatie nog sterk in ontwikkeling zijn en daarin pak ik zelf een actieve rol.”

Wat is jouw advies aan jonge vrouwen die de ambitie hebben om in de toekomst een toppositie te bekleden?
“Koester je ambitie! Laat je niet wijs maken dat het niet mogelijk is omdat het niet op een leuke manier te combineren zou zijn met een gezin en andere persoonlijke interesses. Geloof ook niet de mythe dat je alleen maar de top zou kunnen bereiken door elke week 80 uur te werken. Onze cultuur schrijft nog redelijk dwingend voor hoe het zou moeten. Er is sociaal-maatschappelijk nog heel veel te doen rond het thema vrouwelijk leiderschap en je ambitie uitspreken of je leven op een bepaalde manier inrichten roept nog altijd gemengde reacties op. De kunst is om je eigen hart te volgen en je niet te laten sturen door wat je omgeving van je verwacht of wat als gewoon wordt beschouwd. Het helpt daarbij om een coach te hebben die je net dat mentale zetje geeft dat je nodig hebt om de volgende stap te durven zetten. Het heeft mij altijd erg geholpen, en helpt mij nog steeds, dat ik regelmatig met een buitenstaander mijn ervaringen kan delen en mijn eigen limiting beliefs en leerpunten ter discussie worden gesteld.”

Welke vrouw (of man) is jouw voorbeeld als het gaat om het opbouwen van jouw carrière?
“Ik haal mijn inspiratie niet uit één specifiek persoon, maar vind het juist leuk om uit verschillende gesprekken, interviews en boeken steeds weer nieuwe ideeën te halen. Wat ik bijzonder vond toen ik het AM event vorig jaar bezocht, is dat ik in contact kwam met zoveel andere vrouwen uit de financiële dienstverlening die een vergelijkbaar carrière pad hebben bewandeld, met vergelijkbare keuzes en dilemma’s. Dat onderling uitwisselen was niet alleen een feest van herkenning, maar gaf ook weer veel nieuwe inzichten richting de toekomst.”

Ik ben een koningin in het outsourcen van huishoudelijke taken”

Wat doe je als je níet aan het werk bent?
“Ik ben van nature een planner en zorg ervoor dat mijn vrije tijd een goede mix is van actie en rust. Naast mijn werk heb ik een gezellig drukke agenda die bestaat uit leuke dingen doen met mijn gezin en afspreken met vrienden. Lezen, hardlopen en yoga zijn voor mij alle drie belangrijk om te ontspannen. Verder ben ik op dit moment ‘druk’ met de verbouwing van ons nieuwe huis. Dat doe ik uiteraard niet zelf, maar dat vraagt ook de nodige tijd en energie. Overigens is kiezen wat je zelf doet en wat je uitbesteedt wel een terugkerend thema in mijn leven en ook nog een belangrijke tip aan ambitieuze jonge vrouwen: je hoeft niet alles zelf te doen. Ik ben een koningin in het outsourcen van huishoudelijke taken en heb een hecht netwerk met andere ouders, waarbij we elkaar helpen met de hele logistiek rondom opgroeiende kinderen, sporten en hobby’s. Vrije tijd kun je ook kopen of een beetje handig regelen.”

Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!

AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).

Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea.

Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen en de ruimte is beperkt! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl

Annet van den Berg

Annet van den Berg

(Eind)redacteur AM