nieuws

Verbond positief over wetsvoorstel voor betere bescherming Nederlandse koopvaardij

Schade 888

Verbond positief over wetsvoorstel voor betere bescherming Nederlandse koopvaardij

Het Verbond van Verzekeraars ziet de initiatiefwet die VVD en CDA maandag hebben ingediend als een belangrijke eerste stap in de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Met het voorstel willen deze partijen het voor de Nederlandse koopvaardijschepen mogelijk maken particuliere beveiligers in te huren.

Reders uit een groot aantal EU-landen mogen nu al privébeveiligers aan boord nemen om aanvallen van piraten uit onder meer Somalië met wapens te kunnen afslaan. Voor schepen die onder Nederlandse vlag varen, is dat onder de huidige wetgeving niet toegestaan. Die mogen alleen door zogeheten ‘vessel protection detachments’ (VPD’s) bewapend worden. “Dat is duur, traag en biedt onvoldoende capaciteit voor alle Nederlandse schepen in gevaar”, aldus het Verbond. “Reders, crew en (transport)verzekeraars in Nederland ondervinden daardoor een duidelijk concurrentienadeel in deze zeer internationale en competitieve markt.”

Verheugd
Om daar verandering in te brengen, hebben Han ten Broeke (VVD) en Raymond Knops (CDA) hun voorstel voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Net als veel andere organisaties in het bedrijfsleven toont het Verbond zich verheugd over dit initiatief, dat na een jarenlange discussie de aanzet geeft om de Nederlandse vloot en bemanning te beschermen tegen piraterij. De organisaties hopen dat een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel omarmt.

Reageer op dit artikel