Het aantal woningeigenaren dat een hypotheek mét NHG afsloot is in 2023 met maar liefst 46 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor, blijkt uit de jaarcijfers van NHG.
Het aantal woningeigenaren dat een hypotheek mét NHG afsloot is in 2023 met maar liefst 46 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor, blijkt uit de jaarcijfers van NHG.
NHG kijkt vooruit; na de flexibele hypotheek kunnen we ook de voorgestelde garantiestelling voor woningverduurzaming daar niet los van zien. Mogelijkheden en middelen genoeg, die NHG al zo goed mogelijk inzet, geeft voorzitter Carla Muters aan. Aan de politiek om hier nog meer uit te halen. "We kunnen als NHG veel meer betekenen; doe daar wat mee!"
'Eigenlijk absurd', omschreef NHG-voorzitter Carla Muters het feit dat de huidige doorsnee hypotheek draait om één vast bedrag per maand, dertig jaar lang. De hoogste tijd voor een knuppeltje in het hoenderhok dus. Waarom geen flexibele hypotheek, die veel meer met iemands levensloop mee-ademt? Genoeg maatschappelijke uitdagingen om op in te haken et voila: de dialoog loopt als vanzelf.
Niet het verleden, maar de toekomst stond centraal tijdens het jubileumevent van NHG. In een gezamenlijk pleidooi riepen woningmarktexperts op tot vernieuwing. "De wereld verandert razendsnel, maar woningfinanciering niet", stelde NHG-bestuurder Carla Muters. "Denk buiten de gebaande paden, zodat we sneller bewegen naar een gezonde en toekomstbestendige woning- en hypotheekmarkt."
De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar 435.000 euro. Dit moet het voor meer mensen mogelijk maken om een woning te financieren met de bescherming van de Nationale Hypotheek Garantie.
Het was jarenlang een grote frustratie van veel huurders. De maandelijkse lasten van een huurwoning en een koophuis waren scheefgegroeid. Het werd een paradox: alleen wie het kon betalen, mocht goedkoop wonen. De rest bleef duur huren. Vijf marktpartijen begonnen in 2022 de pilot Duurhuur om daar wat aan te doen. Tevergeefs. Na slechts zeven afgesloten duurhuurhypotheken sterft het project een stille dood.
NHG wil dat er een einde komt aan erfpachtconstructies ontstaan die niet in het belang zijn van consumenten. De organisatie gaat daarom de voorwaarden aanscherpen met ingang van 2023.
In de verzekeringsmarkt ligt het accent bij overlijdensrisicoverzekeringen nog te veel bij het afdekken van het onderpandrisico, vindt NHG-bestuursvoorzitter Carla Muters. Daardoor raakt de (niet meer verplichte) ORV in het verdomhoekje.
Als het aan NHG ligt wordt de hypotheekgarantie ook een optie op financieringen voor alternatieve woonvormen. Dat zegt NHG-bestuursvoorzitter Carla Muters in een column op de website Kop-Munt van Munt Hypotheken. Een woordvoerder van NHG licht toe dat het slechts om een voornemen gaat en het onderzoek pas net begonnen is.