NHG en partners trekken na slechts 7 hypotheken stekker uit pilot Duurhuur

NHG en partners trekken na slechts 7 hypotheken stekker uit pilot Duurhuur

Het was jarenlang een grote frustratie van veel huurders. De maandelijkse lasten van een huurwoning en een koophuis waren scheefgegroeid. Het werd een paradox: alleen wie het kon betalen, mocht goedkoop wonen. De rest bleef duur huren. Vijf marktpartijen begonnen in 2022 de pilot Duurhuur om daar wat aan te doen. Tevergeefs. Na slechts zeven afgesloten duurhuurhypotheken sterft het project een stille dood.

De proef was een gemeenschappelijk project van Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG. De doelgroep waren huurders die jarenlang veel meer aan huur betaalden dan zij volgens de kaders aan hypotheeklasten mochten dragen. De betaalde huur werd het uitgangspunt om onder aanvullende voorwaarden extra te kunnen lenen.

Maar mede omdat de hypotheekrente begon op te lopen, kropen de woonlasten van huurders en kopers weer naar elkaar toe. Tot een niveau dat er helemaal geen extra leenruimte meer gerealiseerd kon worden.

Ook een mooi resultaat

NHG-bestuurder Carla Muters is teleurgesteld, maar wijst ook op de huurders die er bij hun hypotheekadviseur achter kwamen dat ze de pilot helemaal niet nodig hebben. “We vinden het jammer dat de pilot Duurhuur niet het effect heeft gehad zoals we met elkaar voor ogen hadden. Dat enkele honderden huurders zich vanwege deze pilot realiseerden dat ze toch een woning kunnen financieren is natuurlijk wel een mooi resultaat”, aldus Muters.

Bart van de Laak

Bart van de Laak

Hoofdredacteur AM