nieuws

Hypotheek voor meer flexwerkers haalbaar

Financiële planning 1717

Hypotheek voor meer flexwerkers haalbaar

Negen nieuwe uitzendondernemingen sluiten zich per 1 januari 2017 aan bij de Perspectiefverklaring.  De verklaring moet het voor flexwerkers makkelijker maken om een huis te kopen. In de loop van 2017 volgen nog meer uitzenders. De Perspectiefverklaring is niet het enige middel om een hypotheek voor uitzendkrachten te vergemakkelijken. 

Tot nu toe was de Perspectiefverklaring, gestart op initiatief van Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis, alleen toegankelijk voor flexmedewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Vanaf begin 2017 kunnen ook mensen die werken via Adecco Group Nederland (bestaande uit Adecco, Ajilon, Badennoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower een verklaring aanvragen. De verklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS.

Inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid
Brancheorganisatie ABU is verheugd over deze uitbreiding. Directeur Jurriën Koops: “Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid van uitzendwerk.”

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: “Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Hierdoor kan de Perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract.”

Niet het enige middel
De Perspectiefverklaring is niet het enige middel dat flexwerkers makkelijker aan een koopwoning moet helpen. Start People ontwikkelde samen CMIS Franchise en Intelligence Group een arbeidsmarktscan. De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) heeft deze uitgerold onder haar leden. Florius en Obvion hebben zich hier ook als geldverstrekker bij aangesloten.

Reageer op dit artikel