nieuws

Joanne Kellermann: ‘Iemand moest het doen’

Financiële planning

“Iemand moest de pensioenkortingen opleggen en ik heb het gedaan. Het hoort erbij als toezichthouder.” Dat zegt Joanne Kellermann, scheidend directeur van De Nederlandsche Bank, dit weekend in een interview in het FD.

Joanne Kellermann: ‘Iemand moest het doen’

Kellermann (53) zat zeven jaar in de directie van DNB en is verantwoordelijk voor de grootste korting ooit in de geschiedenis van het Nederlandse pensioenstelsel. Kellermann zegt in het FD nooit geaarzeld te hebben om de kortingen op te leggen, al kijkt ze met weinig voldoening terug op deze tijd. ‘Het hoort erbij als toezichthouder. Iemand moest het doen en ik heb het gedaan.’ Ze zegt ook dat er binnen het DNB-bestuur nooit discussie over is geweest. “Natuurlijk hebben we er wel over gesproken, maar iedereen was het erover eens dat de kortingen nodig waren. Anders zouden jongeren later de dupe zijn van de tekorten bij de pensioenfondsen. Uiteindelijk leidt dit ingrijpen tot meer vertrouwen, daar ben ik van overtuigd.”

Woekerpolisaffaire
In haar portefeuille zaten naast pensioenfondsen ook de verzekeraars. Over de woekerpolisaffaire zegt Kellermann: “Het is moeilijk op te lossen. Een oplossing moet goed zijn voor alle polishouders. Er zijn ook klanten zonder woekerpolis, die juist een polis met garantie hebben gekocht. Zij mogen niet de dupe worden van een oplossing, als die bijvoorbeeld zo duur is dat de stabiliteit van de verzekeraar in het geding komt.” Ze pleit niet voor een nationale oplossing, zoals bij de aandelenlease. “Daar is dit te complex voor. Ik ga daar niet voor pleiten. De levensverzekeraars moeten nadenken over de toekomst: verantwoordelijkheid nemen voor het verleden, en zichzelf opnieuw uitvinden. De traditionele winstbronnen zijn opgedroogd.”

Kritiek
De reputatie van DNB kreeg in de voorbije jaren een enorme knauw gekregen door problemen bij DSB, Icesave en andere banken. Kellermann daarover: “Het was heel akelig. Ik snap heel goed dat de emoties hoog opliepen, maar soms werd er wel te veel op de man gespeeld. De kritiek ging soms te ver. Aan de andere kant hebben we er ook ons voordeel mee gedaan. Het was een kans om het toezicht echt tot verandering te brengen.” En dat is gelukt, zegt ze. “De manier van toezicht houden is veranderd. Het is veel meer vooruitblikkend. De onderwerpen zijn veranderd. We kijken nu bijvoorbeeld veel sterker naar risicomanagement en governance. Én alles is intern anders geborgd. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste stempel die ik heb gedrukt op DNB. Ik was in dit proces de constante factor.”

Reageer op dit artikel