Dit zijn de topvrouwen van 2021

Dit zijn de topvrouwen van 2021

Aankomend bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo van Achmea is het opnieuw gelukt. Ze voert voor het zesde achtereenvolgende jaar de topvrouwenlijst van AM aan. Vanmiddag werd de top 3 al gehuldigd tijdens het digitale event AMvrouwen. In totaal telt de toplijst honderd namen.

Voor de achtste keer stelde de redactie van AM de toplijst met de belangrijkste vrouwen in verzekeringen en hypotheken samen. Doel van de AM 100 topvrouwen: vrouwen zichtbaarder maken, omdat nog altijd veel meer mannen dan vrouwen in de financiële sector actief zijn. Dit jaar prijken voor het eerst 100 namen op de lijst; in de drie voorgaande jaren waren dat er 75 en in de 4 jaren daarvoor slechts 50.

Nieuwe namen in de top 10

In de top 10 staan enkele nieuwe namen. Hoogste nieuwkomer is Karien van Gennip die sinds vorig jaar bestuursvoorzitter is van zorgverzekeraar VGZ. Voor haar is de derde positie. Ook nieuw in de top 10 is Jeannette Veldsink, mede-eigenaar van de Veldsink Groep. Zij is er daarmee als eerste intermediair in geslaagd door te dringen tot de top 10.

Terug van weggeweest

Terug in de top 10 is dit jaar Annemarie Mijer, die sinds medio vorig jaar bij Athora Netherlands bestuurder is. Ze staat op de zevende plaats. In 2016 stond ze als bestuurder van Delta Loyd op de achtste plek; in 2017 zakte ze zes posities, wat ongetwijfeld verband hield met de toen op handen zijnde overname van de verzekeraar door Nationale-Nederlanden. Uit de top tien verdwenen drie namen. Miranda Hendriks, tot vorig jaar cfro en bestuurder bij Univé, is nu cfro bij VvAA. Omdat dit geen bestuursfunctie is, moet ze genoegen nemen met een lagere plek in de ranglijst. Ook bestuursvoorzitter Laura van Geest moet het doen met een plek buiten de top 10; ze verschoof van plek 10 naar 18. Directievoorzitter Chantal Vergouw van Interpolis moest eveneens haar toptiennotering afstaan: ze staat nu op de elfde plaats.

Bestuursfunctie telt zwaar

De redactie van AM stelt de toplijst jaarlijks samen. Uitgangspunten zijn onder meer het aantal fte waaraan leiding wordt gegeven en de omzetverantwoordelijkheid. De positie in de organisatie bepaalt veel. Ofwel: een functie in de raad van bestuur telt zwaar mee, al is die niet alles bepalend. Carrièreontwikkeling en toekomstperspectief drukken een stempel, maar zeker ook de zichtbaarheid van de persoon zelf en/of de resultaten die iemand heeft behaald.

Zes namen verdwenen, tientallen nieuwe

In totaal verdwenen zes namen van de lijst. Dat houdt vooral verband met vertrek uit de sector waarmee de plek in de toplijst automatisch vervalt. Daar staat tegenover dat er tientallen nieuwe namen in de lijst staan. Deels van vrouwen die er in het verleden ook al in stonden en terug zijn in de sector. Maar ook heel veel nieuwe namen, omdat de top 75 van vorig jaar is omgedoopt tot een top 100.

Ook in 2022 een lijst met topvrouwen

Volgend jaar stelt de redactie van AM voor de negende keer een topvrouwenlijst samen. Het streven is om die te blijven maken zo lang het nog nodig lijkt om de aandacht te blijven vestigen op het vrouw-zijn.

Download de complete lijst

De complete AM 100 topvrouwen is hier te downloaden. Ook wordt deze gepubliceerd in nummer 59 van AMmagazine dat medio maart verschijnt. Hieronder de top 10:

  1. (1) Bianca Tetteroo (1969) aankomend bestuursvoorzitter van Achmea
  2. (2) Ingrid de Swart (1969) lid van de raad van bestuur van ASR
  3. (-) Karien van Gennip (1968) bestuursvoorzitter van VGZ
  4. (4) Dailah Nihot (1973) lid management board van NN Group
  5. (3) Lidwien Suur (1974) lid van de raad van bestuur van Achmea
  6. (5) Annemiek van Melick cfo en lid van de raad van bestuur van ASR
  7. (-) Annemarie Mijer cro en lid van de raad van bestuur van Athora Netherlands
  8. (9) Ellen Peper (1964) cto en lid van de raad van bestuur van Univé
  9. (6) Georgette Fijneman (1966) directievoorzitter van Zilveren Kruis
  10. (14) Jeannette Veldsink (1975) aandeelhouder en directeur Veldsink Groep
Annet van den Berg

Annet van den Berg

(Eind)redacteur AM