nieuws

Dijsselbloem vindt verkoop Vivat aan Anbang goed nieuws

Branche

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem is de verkoop van Vivat Verzekeringen goed nieuws voor de miljoenen polishouders bij het verzekeringsconcern. Wel moest de minister een forse tegenvaller incasseren, € 700 mln, door een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig.

Dijsselbloem vindt verkoop Vivat aan Anbang goed nieuws

Maar Dijsselbloem was vooral tevreden over de verkoop. “Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4000 medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien”, zegt Dijsselbloem. In totaal heeft Vivat 6 miljoen polissen in beheer.

Tegenvaller
Een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig zorgde er wel voor dat de minister een ‘grote tegenvaller’ van € 700 mln moest incasseren. Dat werd pas duidelijk na de nationalisatie van SNS Reaal in 2013. Verzekeringstak Reaal stond toen in de boeken voor € 2,4 mld. Het ministerie schatte de waarde op € 1,1 mld, maar Anbang koopt het bedrijf nu voor slechts € 150 mln. Tegen het FD zegt de minister: “Er zit een tegenvaller in die eind jaren negentig in de boeken is verschenen en waarbij de solvabiliteit te hoog is ingeschat. We laten door onze accountant uitzoeken of er sprake is van kwade opzet of van een fout in de boekhouding. Want door die fout zit er €700 mln minder kapitaal in Reaal dan we dachten toen we het destijds kochten. Die fout is al die jaren door niemand opgemerkt: niet door de accountant, niet door De Nederlandsche Bank. DNB maakt in hoge mate gebruik van door de externe accountant geverifieerde cijfers.”

Over de toekomst van Vivat maakt Dijsselbloem zich geen zorgen. “Anbang is een grote verzekeraar in China, zeer kapitaalkrachtig en vastbesloten om met Reaal verder te gaan. Ze investeren nu tussen de € 700 mln en € 1 mld in het bedrijf”, zegt de minister.

Reageer op dit artikel