Hypotheekrentes in rustig vaarwater

Hypotheekrentes in rustig vaarwater

Bij de hypotheekrentes zagen we afgelopen week heel weinig hypotheekwijzigingen. Een paar geldverstrekkers verlaagden de hypotheekrente voor veelal een paar specifieke rentevaste periodes. De gemiddelde hypotheekrentes bewogen amper. Hypotheekrentes zijn daarmee in rustig vaarwater gekomen, concludeert Oscar Noorlag, compliance officer bij de Van Bruggen Adviesgroep.

"Afgelopen week was best een spannende week voor de ontwikkeling van de rentes op de financiële markten en daarmee ook voor de beleidsmakers bij geldverstrekkers, om te bepalen wat zij met hun hypotheekrentes zouden doen", legt Noorlag uit. "Want in januari waren de ontwikkeling van de rentes op de financiële markten en die van de hypotheekrentes uit elkaar gelopen. De hypotheekrentes gingen in 2024 omlaag, mede omdat geldverstrekkers weer nieuwe hypotheekomzet doelstellingen hadden gekregen. De rentes op de financiële markten gingen de eerste weken omhoog, omdat het idee bij beleggers was ontstaan dat hun optimisme over de verwachte renteverlagingen van de centrale banken in 2024 iets was doorgeslagen."

Onzekerheid is er nog steeds

Die onzekerheid is er nog steeds, constateert Noorlag. "Soms komt er negatief nieuws, dan weer positief nieuws. Afgelopen week was daar een mooi voorbeeld van. Op woensdag besloot de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, om haar rente ongewijzigd te laten. Dat was door beleggers verwacht. Maar beleggers hoopten dat er in maart wel een renteverlaging zou komen. Uit de toelichting van de Fed bleek echter dat de Fed de inflatie nog steeds te hoog vindt en dat ze voorzichtigheid wil betrachten bij het verlagen van de rente. De kans dat de Fed haar rente al in maart gaat verlagen is daardoor iets kleiner geworden."

Inflatie in Europa naar beneden

Het positieve nieuws kwam uit Europa. De voorlopig vastgesteld inflatie over januari in de eurozone daalde naar 2,8 ten opzichte van 2,9 procent in december. Noorlag: "In december was nog de verwachting dat de inflatie in januari wel eens toe zou kunnen nemen, als gevolg van loonstijgingen en prijsverhogingen van producten en diensten per 1 januari. Daarom werd de daling van de inflatie enthousiast ontvangen door beleggers en gingen de rentes op de financiële markten omlaag."

Rentes juist weer omhoog

Op vrijdag gingen de rentes op de financiële markten juist weer omhoog. Noorlag: "Dat kwam doordat in de Verenigde Staten goede banencijfers werden gepresenteerd. In januari waren er 353.000 banen bij gekomen en dat was bijna het dubbele van wat er verwacht werd. Goed nieuws qua banen, betekent dat de economie van de Verenigde Staten nog steeds heel sterk is en dat verkleind weer de kans dat de Fed haar rente al in maart gaat verlagen."

Heel weinig hypotheekwijzigingen

Bij de hypotheekrentes zag Noorlag de afgelopen week heel weinig hypotheekwijzigingen. "Een paar geldverstrekkers verlaagden de hypotheekrente voor veelal een paar specifieke rentevaste periodes. De gemiddelde hypotheekrentes bewogen amper. Ook voor de komende week verwachten wij geen spectaculaire hypotheekrentewijzigingen en zijn we redelijk positief dat de dalende trend in ieder geval voorlopig aanhoudt. Maar het aantal verlagingen blijft waarschijnlijk wel op een laag pitje, tenzij de rentes op de financiële markten ook serieus verder dalen."

Rentes dalen als inflatie voldoende laag is

Noorlag herhaalt "nog maar weer eens" de middellange termijn verwachting dat de hypotheekrentes in 2024 licht zullen dalen. "Wij verwachten dat op een bepaald moment in 2024 de centrale banken hun rentes gaan verlagen als de inflatie voldoende is gedaald. Dat is dan ook meteen het grootste risico, namelijk dat de inflatie zich gaat stabiliseren op een niveau van rond de drie procent, maar wij achten die kans relatief klein."

Ronald Bruins

Ronald Bruins

is redacteur AM

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

De Rabobank geeft alle hypotheekklanten die een woning hebben met een definitief energielabel A of hoger vanaf januari automatisch een duurzaamheidskorting van 0,15 procent. Zelfs wanneer zij nog in hun rentevaste periode zitten, krijgen de klanten deze korting.

Nieuwbouw bij woningzoekers populairder dan bestaande bouw

Nieuwbouw bij woningzoekers populairder dan bestaande bouw

Maar liefst 39 procent van de woningzoekenden en huiseigenaren geeft de voorkeur aan wonen in een nieuwe, moderne woonwijk, wat aanzienlijk meer is dan de 25 procent die liever in een oude karakteristieke buurt woont. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden uitgevoerd onder 1.690 Nederlanders die op zoek zijn naar een woning of in de afgelopen vijf jaar een huis hebben gekocht.

Bart Koster van Lloyds Bank. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

25 jaar Lloyds Bank-hypotheken in Nederland: 'We staan er goed voor'

25 jaar geleden, in 1999, bood Lloyds Bank als eerste bank in Nederland online hypotheken aan. Sindsdien heeft de van oorsprong Britse bank een gestage groei doorgemaakt. "Wij staan nu regelmatig in de top tien van grootste hypotheekverstrekkers en hebben een mooie plek veroverd in het Nederlandse hypotheeklandschap", vertelt Bart Koster, manager intermediaire distributie.

Achmea koppelt hypotheek- en vastgoedactiviteiten los

Achmea koppelt hypotheek- en vastgoedactiviteiten los

Achmea scheidt vanaf 1 oktober 2024 de hypotheek- en vastgoedactiviteiten van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. De organisatiewijziging is zogezegd van belang voor de verdere groei van Achmea in hypotheken en vastgoed. De toezichthouders en de medezeggenschap hebben hun goedkeuring voor de wijziging verleend.