'Markt- en hypotheekrentes hebben hoogste punt gehad'

'Markt- en hypotheekrentes hebben hoogste punt gehad'

De markt- en hypotheekrentes hebben naar verwachting van Oscar Noorlag, compliance officer van de de Van Bruggen Adviesgroep, hun hoogste punt gehad.

Hij schrijft dat in hun nieuwsbrief. "Er is bij beleggers lichte hoop ontstaan dat de centrale banken wel eens klaar kunnen zijn met hun renteverhogingen. Bovendien lijkt het rentebeleid haar werk te doen en lijkt de inflatie ook richting het niveau te gaan dat centrale banken wensen. De marktrentes gingen de afgelopen weken dan ook naar beneden. Niet iedereen was daar even blij mee. Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Federal Reserve, gaf aan dat de Fed voorzichtig moet blijven handelen en dat we moeten uitkijken dat we niet misleid worden door een paar maanden aan gunstige data. Na de uitspraak van Powell gingen de marktrentes aan het eind van de week licht omhoog."

Als het signaal van de Fed wordt opgepikt, dan verwachten Noorlag dat we zeker de komende maanden een rente houden die ongeveer op het huidige niveau of net iets lager ligt. "Maar spectaculaire verlagingen verwachten wij niet. Maar zolang er geen slecht nieuws komt van een stagnerende inflatiedaling verwachten wij wel dat de markt- en hypotheekrentes hun hoogste punt gehad hebben."

Over het algemeen hypotheekverlagingen

Bijna alle hypotheekrentewijzigingen die afgelopen week werden doorgevoerd waren verlagingen. "Het ging over het algemeen om kleine verlagingen", constateert Noorlag. "De meest voorkomende verlaging was 0,05 procentpunt. De meeste verlagingen waren er voor de populairste renteperiode van tien jaar vast. Maar liefst vier op de vijf geldverstrekkers verlaagden de tien jaar vaste hypotheekrente met NHG. Voor hypotheken tien jaar vast zonder NHG zagen we minder verlagingen en ook bij andere rentevaste periodes waren er ook minder verlagingen. Het lijkt erop dat dankzij de concurrentie geldverstrekkers met name een zo scherp mogelijke rente willen bieden voor de meest populaire rentevaste periode van tien jaar."

Grote uitdaging om woningtekort terug te dringen

Noorlag gaat tot slot ook in op de komende verkiezingen. "Een volgend kabinet krijgt een grote uitdaging om het woningtekort terug te dringen. Bij steeds meer politieke partijen is het besef doorgedrongen dat juist via de oudere generatie een oplossing gevonden kan worden. Uit de cijfers hiervoor blijkt dat de oudere generaties een steeds groter deel van de huishoudens gaan uitmaken. Dat vraagt ook om een andere samenstelling van de woningvoorraad. Ouderen hebben nu eenmaal andere wensen dan jongere generaties. Door de nieuw te bouwen woningen nog meer af te stemmen op ouderen kun je de boordnodige doorstroming op de woningmarkt voor de komende decennia realiseren. Al zal een volgend kabinet sowieso een grote uitdaging hebben om überhaupt het aantal nieuw te bouwen woningen weer op peil te krijgen."

Ronald Bruins

Ronald Bruins

is redacteur AM