De overlijdensrisicoverzekering: geen moetje, maar een must

De overlijdensrisicoverzekering: geen moetje, maar een must
Nicole Hollander, directeur van TAF.

De impact van overlijden is groot. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering belangrijk voor iedereen. Toch moet de bewustwording rond deze verzekering nog groeien. De adviseur speelt daarin een cruciale rol, aldus Nicole Hollander, directeur van TAF.

Een gesprek over het belang van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) start Nicole Hollander meestal met de vraag: “Heb jij er zelf eigenlijk één?” En best vaak is het antwoord daarop: “Nee.”

Als directeur van TAF kan zij het belang van een ORV niet genoeg benadrukken. “De financiële impact van overlijden is enorm. Vooral als iemand financieel afhankelijk is van jou. Je laat je dierbaren achter met een enorm probleem, want er valt een heel inkomen weg. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de hypotheek, de huur en de auto niet meer betaald worden. Nabestaanden hebben het na een sterfgeval al moeilijk genoeg. Het verdriet kunnen we niet wegnemen, de financiële problemen wel. Daarom zeg ik: iedereen een ORV.”

Het verdriet kunnen we niet wegnemen, de financiële problemen wel”

Gemoedsrust

Dat het belang van een ORV nog onvoldoende leeft, is niet verrassend. Mensen denken tenslotte ook weinig na over hun pensioen, zeker wanneer ze jong zijn. Overlijden ligt - als het goed is – nóg verder in de toekomst. Tegen die tijd is er een AOW-inkomen, staan de eventuele kinderen financieel op eigen benen en met een beetje geluk is ook de hypotheek voor het grootste gedeelte afgelost.

“Maar met overlijden vóór de pensioendatum houden mensen vaak geen rekening”, weet Hollander. “Terwijl cijfers laten zien dat één op de tien mensen de pensioengerechtigde leeftijd niet haalt. Een substantieel risico dat niet mag worden genegeerd. Een ORV geeft echt een enorme gemoedsrust.”

Inkomensgat voor pensioendatum

Door versobering van de Algemene Nabestaandenwet (Anw), komt momenteel circa driekwart van de weduwen en weduwnaars onder de 65 jaar niet in aanmerking voor een Anw-uitkering van de overheid. De meeste werknemers zijn gelukkig wel via hun werkgever verzekerd van nabestaandenpensioen. Dat lost het financiële probleem voor een gedeelte op.

“Toch krijgen nog steeds heel veel mensen te maken met een flink inkomensgat als de partner voor pensioendatum overlijdt,” zegt Hollander. “Zelfs als straks de nieuwe Pensioenwet ingaat, waarbij maximaal 50 procent van het laatstverdiende salaris wordt verzekerd. Want wat betekent dat in euro’s? Is dat bedrag voldoende voor de nabestaanden om door te leven zoals zij graag wensen? En als je zelfstandige bent? Bijna de helft van de zzp’ers bouwt geen pensioen op, laat staan een nabestaandenpensioen. Ondernemers verzekeren vaak alles rond hun bedrijf, behalve zichzelf. Wat voor werk je ook doet, wat je situatie ook is, een goede nabestaandenvoorziening moet je echt zelf regelen.”

Wat voor werk je ook doet, wat je situatie ook is, een goede nabestaandenvoorziening moet je echt zelf regelen”

Huizenkopers en huurders

Dat de verplichting voor een ORV bij een NHG-hypotheek al een paar jaar volledig is afgeschaft en dat veel geldverstrekkers die trend hebben gevolgd, vindt Hollander jammer. “Daarmee zou je de schijn kunnen wekken dat het niet belangrijk is om het risico van overlijden te verzekeren.”

Een financieel adviseur is wel verplicht om bij het aangaan van een hypotheek de klant te wijzen op onder andere de risico’s van overlijden. “Dat doet die adviseur uitstekend en huizenkopers kiezen ook vaak voor een oplossing,” zegt Hollander met overtuiging. “Echter, er zijn heel veel mensen die nóóit bij een financieel adviseur komen. Terwijl het niet alleen voor huizenkopers belangrijk is om het overlijdensrisico af te dekken, maar ook voor huurders. Van huurders beschikt slechts 5 procent over een overlijdensrisicoverzekering. Toch willen ook zij graag in hun huis blijven wonen als de partner overlijdt, iets dat door de almaar stijgende huren heel moeilijk kan worden wanneer een inkomen wegvalt.” 

Automatisch vangnet

Een hardnekkig misverstand is dat een ORV duur is. Hollander: “Dat is absoluut niet waar. De afgelopen 10 jaar is de ORV-premie 60 procent gedaald. Ik zie premies langskomen van een paar euro per maand. Hoe jonger je start, hoe goedkoper het uiteraard is.” Een ander misverstand dat Hollander ontkracht is dat zieke mensen niet voor een ORV in aanmerking komen.

“Als marktleider accepteren wij maar liefst 99,92 procent van de aanvragen. We kunnen dus vrijwel iedereen een aanbod doen. Voor mensen die zich om medische redenen moeilijk kunnen verzekeren, hebben wij een automatisch vangnet in samenwerking met herverzekeraar De Hoop opgenomen in ons aanvraagproces. Daar hoeft de klant of de tussenpersoon niets extra’s voor te doen. Dat is uniek in de markt en belangrijk voor adviseurs om te weten.”

Advies op maat

Naast een overlijdensrisico met een eenmalige uitkering, biedt TAF ook een nabestaandenverzekering met een maandelijkse uitkering. Hollander: “Of je nu koopt of huurt, in loondienst bent of zelfstandig, een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten op naam van het bedrijf of de ondernemer, of collectief als werkgever voor je werknemers, TAF biedt altijd een passende overlijdensrisicoverzekering. En door ons unieke model met meerdere verzekeraars heb je als adviseur de zekerheid dat je je klant altijd een aantrekkelijk aanbod doet.”

Het belang van een ORV kan bij uitstek worden gecommuniceerd door een adviseur. Die speelt daarbij een cruciale rol. Uitgelezen momenten zijn gezinsuitbreiding, samenwonen en de aanschaf van een woning. Het financiële probleem bij overlijden is voor elk individu anders. “Er is geen blauwdruk voor iedereen. Daarom geloven wij heilig in onze samenwerking met adviseurs voor een advies op maat.”

Dit artikel is gesponsord door TAF