'Financieel adviseurs moeten verder kijken dan hypotheken'

'Financieel adviseurs moeten verder kijken dan hypotheken'

"Ik denk dat wij als financieel adviseurs te weinig aandacht hebben voor de huurdersmarkt", zegt Sander van Haren, directeur Geldplanning Vixx. "Zo schat ik in dat financieel advieskantoren binnenkort de slag gaan maken om hun focus te verbreden en dat de tunnelvisie op hypotheken vervangen gaat worden door aandacht voor wonen. Veilig, betaalbaar en lekker wonen is een veel breder adviesgebied dan alleen 'de hypotheek'."

Kijk je naar dat bredere gebied van wonen dan zie ik bijvoorbeeld adviesbehoeften voor huurders rondom verduurzaming, financiering van onderhoud, veiligheid, verandering in relaties tussen kostwinners, levensbestendig maken van de woning en overdracht van vermogen. Op al deze en nog andere gebieden is de onafhankelijke financieel adviseur een natuurlijke gesprekspartner voor de bewoner.

Ook huurder heeft belang bij zekerheid van wonen

Bij het adviseren van een hypotheek hebben wij als adviseurs veel aandacht voor de financiële risico’s die optreden indien één van de kostwinners voortijdig overlijdt. Maar,  met een huurder is weinig contact en is er weinig aandacht voor het risico van overlijden. Ik sprak onlangs een jong stel dat woonruimte  in Amsterdam huurde voor € 1.500 in de maand.  Zij hadden er geen moment bij stilgestaan dat als één van hen zou komen te overlijden, de ander de huur onmogelijk alleen zou kunnen betalen.

ORV bij huur

Ik denk dat veel huurders gebaat zijn bij een speciale ORV die recht geeft op een uitkering waarmee bij het  overlijden van een partner de huur over een periode van drie tot vijf jaar betaald kan worden. Dat is de termijn van uitkering. De termijn waarvoor de verzekering wordt afgesloten zal in de meeste gevallen veel langer moeten zijn. Ik denk dat in veel gevallen een termijn van 20 jaar passend is. Een passend product was daar niet voor en zo zijn wij in contact gekomen met Scildon.

Ook bij sociale huurwoningen

Het belang om door middel van een ORV voor huurders zekerheid van wonen te regelen, speelt niet alleen bij vrije sector huur. Ook in de sociale huur doen zich schrijnende situaties voor. Dat begint al als na het overlijden van bijvoorbeeld de langstlevende ouder, de woning binnen een paar dagen leeggehaald moet worden. Je kunt de nabestaanden rust bieden door ervoor te zorgen dat de huur nog een paar maanden betaald kan worden. En daarmee het verdriet eerst zijn plaats kan krijgen voordat het emotionele 'leeghalen' van de woning van moeder of vader moet plaatsvinden.

Je kunt de nabestaanden rust bieden door ervoor te zorgen dat de huur nog een paar maanden betaald kan worden”

Onlangs maakte ik mee dat iemand vele jaren op een wachtlijst voor een sociale huurwoning stond. Hij kreeg een relatie met iemand met een huurwoning en ze besloten te gaan samenwonen. Er was nog geen huwelijk of samenlevingscontract gesloten. Zijn partner kwam nadien vrij snel onverwacht te overlijden. De partner had niet het recht van medehuurderschap verkregen en stond dus op straat. De aanwezigheid van een huur ORV geeft geen recht op medehuurderschap.

Maar een financiële buffer biedt wel de mogelijkheid om met de verhuurder om tafel te gaan zitten en indien nodig uit te wijken naar een alternatieve woning. Dit is een voorbeeld waarbij je ziet dat de samenleving complex is geworden en mensen in hun leven keuzen maken zonder stil te staan bij de risico’s. Als financieel adviseur met regelmatig contact met de klant kun je voor die mensen veel betekenen.

Volume en digitalisering is noodzakelijk

Scildon heeft met de introductie van de Huurverzekering een passend product in de markt en geeft invulling aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het product kent minimale acceptatievoorwaarden en biedt de klant qua hoogte van het maandbedrag, uitkeringsduur en verzekeringsduur een grote keuzevrijheid. Als adviseur moet je zelf maar eens kijken naar de details of neem contact met ons op.

Tegelijkertijd is het een 'probleem' dat de premie van de Huurverzekering zo laag is dat de adviesvergoeding die de klant direct moet betalen al snel niet in verhouding staat tot de lage premie. Je kunt je toch echt afvragen of voor dit soort producten het verbod op provisie echt in het belang van de klant is. Maar goed. Het betekent wel dat het actief onder de aandacht brengen van de ORV’s voor huurders een uitdaging is.

Enerzijds lukt ons dat door de ORV voor huurders ook te zien als ingang voor aandacht van de particuliere schadeverzekering. Maar ook als ingang naar een toekomstige hypotheekklant die nu (nog) huurt. In die zin is de Huurverzekering ook een soort lead-generator. Wij zijn bezig om de transitie te maken naar verbreding van onze dienstverlening waarbij klanten een maandelijks bedrag gaan betalen voor een breder pakket van diensten, waaronder dus de ORV voor huurders. 

Als ondernemers leven wij eigenlijk best in een mooie tijd: de markt is niet het probleem. Wij zijn elke dag bezig om de vragen van onze klanten om te zetten naar passende oplossingen.

Dit artikel is gesponsord door Scildon.