nieuws

Hoogleraar Van Staveren: ‘Verplichte verzekering tegen overstromingen economisch gezien dom’

Schade 2351

De verplichte verzekering die het Verbond van Verzekeraars propageert tegen het groeiende overstromingsrisico is economisch gezien onverstandig. Dit vindt hoogleraar Irene van Staveren, verbonden aan de Erasmus Universiteit. In een opiniebijdrage in dagblad Trouw stelt Van Staveren meer te geloven in het selecter afgeven van bouwvergunningen in de strijd tegen het wassende water.

Hoogleraar Van Staveren: ‘Verplichte verzekering tegen overstromingen economisch gezien dom’

In Trouw stelt Van Staveren (foto) dat ze van haar stoel viel van verbazing toen het Verbond onlangs pleitte voor een verplichte verzekering voor overstromingsschade. Ze beschouwt klimaatveranderingen echter als een onverzekerbaar risico door de grote mate van onzekerheid en vindt een verplichte overstromingsverzekering daarom om twee redenen economisch gezien onverstandig.

Illusie verzekerbaar  risico

“Ten eerste omdat het voorzorgsprincipe wordt verruild voor de illusie van verzekerbaar risico”, aldus Van Staveren. “Misschien is de premie wel te ruim ingeschat en verdienen de verzekeraars er een heel grote marge aan. Of het bedrag is te krap waardoor er onvoldoende uitgekeerd kan worden bij schade. En het zal u niet verbazen als in dat geval de verzekeraars zich beroepen op overmacht en de overheid zal bijspringen. Kortom, een situatie van onzekerheid behandelen alsof het om risico gaat, is economisch gezien dom.”

Wonen aan water

Verder vindt van Staveren dat een verplichte verzekering opportunisme bij woonconsumenten beloont. “Huishoudens die hoog en droog liggen, die voor waterbuffers zorgen, en die zich niet hebben laten verleiden door de romantiek van wonen aan het water moeten dan betalen voor de schade van huishoudens die gemakzuchtig of kortzichtig zijn. Ik hoop maar dat het nieuwe kabinet luistert naar de Deltacommissaris en niet naar de zompige plannen van de verzekeraars.”

Reageer op dit artikel