nieuws

ABP geeft tabakspijp aan Maarten

Pensioen 808

ABP geeft tabakspijp aan Maarten

ABP stopt met het beleggen in producenten van tabak en kernwapens. De stap past volgens het grootste pensioenfonds van Nederland bij haar streven naar een duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid. Binnen een jaar moeten de beleggingen, met een waarde van circa € 3,3 mrd, zijn verkocht.

“Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons”, aldus Erik van Houwelingen, voorzitter van de bestuurscommissie Beleggingsbeleid. “Deelnemers, werkgevers en andere belanghebbenden geven steeds meer aan moeite te hebben met beleggingen in tabak en kernwapens. Ook speelden ontwikkelingen in wet- en regelgeving een rol. Al deze ontwikkelingen, input en perspectieven zijn meegewogen.”

Eventueel rendementsverlies

Hoewel in het verleden goed rendement is behaald op tabak en kernwapens, verwacht het ABP dat dit in de toekomst anders zal zijn. Ook ziet het fonds mogelijkheden om met andere beleggingen goede rendementen te halen. Eventueel rendementverlies als gevolg van de terugtrekking uit tabak en kernwapens zal volgens het ABP zeer beperkt zijn.

Nieuw beoordelingskader

Tegelijkertijd het pensioenfonds voor ambtenaren een nieuw beoordelingskader om producten waarin word belegd langs de meetlat te leggen. Naast de bestaande beoordelingscriteria beschikt ABP hiermee over vier extra criteria die, als ze alle vier gelden, kunnen leiden tot uitsluitingen, als het product:

  • per definitie schadelijk is voor mensen;
  • het ABP met haar invloed als aandeelhouder er niets aan kan veranderen;
  • het geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn;
  • en er een wereldwijd verdrag gericht is op het uitbannen ervan.
Reageer op dit artikel