artikel

‘Wij zijn niet voor een verplichte aov’

Branche 605

In deze vier vragen in aanloop naar de am:dag stelt Nicole Hollander, algemeen directeur van TAF, dat zij niet voor een verplichte AOV is. “Wel pleiten we voor bewustwording bij zelfstandig ondernemers, maar ook bij adviseurs.”

‘Wij zijn niet voor een verplichte aov’
Nicole Hollander

Wat merken jullie ervan dat de ORV geen verplichting meer is voor een NHG-hypotheek?

“Als we terug gaan naar de basis dan was het traditie om bij het sluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) te sluiten. Op die manier kwam de geldverstrekker niet in de problemen als er sprake was van een overlijden en werd voorkomen dat de erfgename het huis (met verlies) moesten verkopen omdat de lasten onbetaalbaar waren geworden. Nu is die verplichting voor een ORV losgelaten, maar het risico op overlijden is niet minder geworden. En het gaat om het verzekeren van het risico.”

“Wij constateren dat er nu minder overlijdensrisicoverzekeringen worden geadviseerd. Gekeken vanuit de klant, is dat niet altijd de beste keuze. Nabestaanden kunnen daardoor fors in de problemen komen. In een adviesgesprek moet de financiële impact bij overlijden in kaart worden gebracht en hoe je dit verzekert. En dat gesprek moet niet alleen plaatsvinden bij het sluiten van een hypotheek.”

Welke relevante ontwikkelingen in de ORV-markt zien jullie?

“Over het algemeen zien we dat pensioenopbouw versobert en het verzorgen van de nabestaanden op de tweede plaats komt. Als mensen voor hun pensioengerechtigde leeftijd overlijden, is er in driekwart van de gevallen geen recht op een ANW-uitkering en het nabestaandenpensioen is vaak bedroevend laag. Werkgevers verzekeren het nabestaandenpensioen steeds vaker collectief op risicobasis. Als je uit dienst gaat, is er dan geen nabestaandendekking meer.”

“Ik ben van mening dat we voor het verzorgd achterlaten van onze nabestaanden niet afhankelijk zouden moeten zijn van overheidsregelingen of een werkgever, maar dat ieder individu dit beter zelf kan regelen. Daarmee trek je het ook gelijk voor zelfstandig ondernemers en bijvoorbeeld gescheiden mensen. Voortbordurende op de eerste vraag: het risico van overlijden bestaat niet alleen bij het afsluiten van een hypotheek. Daarvoor gaan mensen nog naar een adviseur, maar niet voor hun pensioen. Er wordt gedacht: ik ben in loondienst dus het zal wel goed geregeld zijn. In de praktijk valt dus vaak vies tegen. Daarom zou een financieel advies voor iedereen toegankelijk moeten zijn.”

Moet er een verplichte aov komen of niet?

“We weten allemaal dat veel zelfstandig ondernemers niet of nauwelijks verzekerd zijn. Als een schilder van de trap valt en zes weken niet kan werken, merkt hij meteen die financiële impact. In het verleden hadden we de WAZ. Met de afschaffing hiervan is de zelfstandigenaftrek gekomen. Alleen wordt die niet gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Wij zijn niet voor een verplichte AOV, want een zzp’er wil keuzevrijheid.”

“Wij willen wel stimuleren dat de zelfstandigenaftrek ingezet wordt waarvoor hij bedoeld is, namelijk een potje in geval van arbeidsongeschiktheid. Bovendien zou elke adviseur aan zijn klant de vraag moeten stellen welk risico hij wil verzekeren en niet welk (percentage van het) inkomen hij wil verzekeren. Van ondernemers horen wij dat zij alleen willen verzekeren wat echt nodig is: een bedrag voor het doorbetalen van de vaste lasten en de dagelijkse boodschappen. Dan zijn de premies ook meteen een stuk lager.”

Wat is jullie ambitie voor 2019?

“Wij willen zowel bij de adviseur als bij de consument nog meer bewustwording creëren als het gaat om de financiële impact van overlijden in zijn algemeenheid en dat het bestaat: een betaalbare AOV die alleen het risico dekt wat je niet zelf kunt dragen. We zien dat echt als zendelingenwerk.”

“Onze tweede ambitie is dat wij het idee uit de wereld willen helpen dat TAF door lage tarieven voor ORV te hanteren, een hele strenge selectie aan de poort heeft. Dat is niet zo. Wij accepteren nu al 98% van de aanvragen. Wij zijn marktleider en wij vinden dat iedereen bij ons terecht moet kunnen. Daarom komen wij begin volgend jaar met iets nieuws waarmee we die acceptatiegraad naar 99,5% willen krijgen. Dat is uniek in de markt.”

Dit artikel is gesponsord door TAF.

 

 

Reageer op dit artikel