artikel

‘Aan sommige dingen kun je niks doen’

Branche 588

The future is bright, is het thema van de komende am:dag. Niet voor iedereen ziet de toekomst er altijd even zonnig uit. Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden weet dat als geen ander. Toch wist hij met zijn tomeloze ambitie zijn eigen toekomst een positieve draai te geven. Hoe heeft hij dat gedaan?

‘Aan sommige dingen kun je niks doen’

Voordat Maarten in Peking zijn gouden medaille mocht ophalen, kreeg hij te maken met kanker. Door die ervaring heeft hij anders leren omgaan met tegenslag. “Het begint met het inzicht dat wat jou overkomt niet altijd jouw schuld is. Wanneer je dat inziet, kun je vrij nadenken over hoe je met de ontstane situatie het beste kunt omspringen en kunt veranderen wat binnen jouw macht ligt.”

De wereld is niet maakbaar

Maarten heeft als motto: accepteer pech. Juist daarmee kun je het leven veel zonniger leren inzien. “We leven in de illusie van de maakbare wereld. Als er iets vervelends gebeurt, krijg je bijna automatisch het label ‘schuldig’ opgeplakt. Wellicht door anderen, maar ook vaak door jezelf. Dat label kan zorgen voor frustratie en stress. Door in te zien dat de wereld niet maakbaar is en dat slechtere dingen je ook kunnen overkomen door pech, hoef je je niet schuldig te voelen en heb je minder last van stress.”

Beschermen tegen pech

Pech moet je dus accepteren. Maar je kunt je wel beschermen tegen pech door te zorgen dat je zo min mogelijk geldzorgen krijgt als de pech toeslaat. Maarten is daar nu veel bewuster mee bezig. “Door mijn ziekte heb ik geleerd dat het leven soms anders loopt dan gedacht. Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Aan sommige dingen kun je niks doen. Je kunt pech niet uitsluiten. Het enige wat je kunt, is je voorbereiden op verschillende scenario’s.”

Na zijn Elfstedenzwemtocht-avontuur gaat Maarten de toekomst met open vizier tegemoet. “Na deze zwemtocht is de koek even op, de emmer is leeg. Ik probeer overal even afstand van te nemen, zodat ik goed na kan denken over komende plannen.”

am:talk op am:dag

Op am:dag verzorgt Maarten een inspirerende am:talk. Hij licht een tip van de sluier op van wat hij gaat vertellen.  “Verzekeren klinkt defensief. Het is je voorbereiden op scenario’s die je liever niet ziet uitkomen. Het geeft misschien niet meteen veel energie om je daarmee bezig te houden. Toch geloof ik dat juist dat cruciaal is bij het verwezenlijken van jouw droom.”
Ontmoet Maarten na afloop van deze am:talk bij de stand van BNP Paribas Cardif.

Hypotheekbescherming nieuwe stijl

BNP Paribas Cardif biedt in Nederland al meer dan twintig jaar betalings- en hypotheekbescherming. Vorig jaar kwam de baanbrekende Hypotheek Aflos Verzekering op de markt, die nieuwe invulling geeft aan het begrip hypotheekbescherming.
Het idee achter deze vernieuwende verzekering is dat de bestaande woonlastenproducten vaak ingewikkeld en tijdrovend zijn voor adviseur en verzekerde. Met de Hypotheek Aflos Verzekering wordt verzekeren voor arbeidsongeschiktheid een stuk eenvoudiger. De opzet is simpel: de verzekering keert eenmalig een bedrag uit wanneer de verzekerde in de WIA terechtkomt. Daarmee wordt de hypotheek tot 60% van de woningwaarde afgelost. Zo gaan de woonlasten blijvend omlaag en is het risico van een restschuld weggenomen. Als extra optie kan ook het werkloosheidsrisico worden verzekerd. Deze dekking zorgt ervoor dat er na de WW-periode van het UWV nog maandelijks € 250 per € 100.000 hypotheek wordt uitgekeerd.

Kom naar Maartens am:talk

Tijdens de am:dag op 20 november in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam vinden ’s middags vier  am:talks plaats waarin de bezoekers worden bijgepraat over de thema’s Inspiratie,  ondernemerschap, Innovatie en Arbeidsmarkt. Maarten van der Weijden neemt om 14.00 uur de am:talk over Inspiratie voor zijn rekening. Ontmoet Maarten na afloop van deze am:talk bij de stand van BNP Paribas Cardif.

Specialist in beter worden

Maarten van der Weijden wilde van jongs af aan altijd beter worden. En dat is hem aardig gelukt: in 2008 won hij Olympisch goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Maar Maarten had toen al de andere betekenis van ‘beter worden’ leren kennen. Als jong zwemtalent kreeg hij in 2001 kreeg Maarten de diagnose kanker: hij had acute lymfatische leukemie. Die diagnose luidde een periode in waarin hij weinig controle op zijn eigen leven had. Waar veel anderen spreken over strijden tegen de ziekte, beschouwt Maarten het als een combinatie van geluk en het effect van een goede behandeling dat hij weer beter werd.

Na zijn Olympische titel zocht Maarten nieuwe doelen. Hij schreef een autobiografie, werkte een tijd bij Unilever en spreekt op evenementen en bijeenkomsten. Als zelfstandig ondernemer is zijn doel het verbinden van de drie pijlers bedrijfsleven, gezondheidszorg en sport. Daarnaast heeft Maarten het openwaterzwemmen niet losgelaten. In 2017 zwom hij binnen 19 uur tweemaal het Kanaal over en afgelopen zomer was heel Nederland in de ban van zijn Elfstedenzwemtocht. Maarten kwam tot 163 kilometer voordat hij door onderkoeling de tocht moest staken. Zijn initiatief leverde ruim € 4,7 miljoen aan donaties op voor de Maarten van der Weijden Foundation, die onderzoek naar kanker ondersteunt.

> Naar het netwerkdossier: am:bition: the future is bright… 

Reageer op dit artikel