De Hypotheekshop: variabele hypotheekrente nadert recordstijging

De Hypotheekshop: variabele hypotheekrente nadert recordstijging

In een maand tijd is de hypotheekrente met 0,40 procentpunt gestegen. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. De hypotheekadviseur verklaart dit door het groeiende besef bij beleggers in staatsobligaties dat centrale banken de beleidsrentes langer op een hoog niveau houden dan aanvankelijk verwacht.

Als gevolg van de gestegen kapitaalrente hebben vrijwel alle geldverstrekkers afgelopen week hun hypotheekrentetarieven verhoogd, waaronder alle grote aanbieders. Komende week zijn ook 16 renteverhogingen aangekondigd. Tot nu toe varieerden de verhogingen tot 0,15 procentpunt, met enkele grotere aanpassingen, waarvan de grootste een stijging van 0,35 procentpunt. Als gevolg hiervan behoort de stijging van afgelopen week tot de top 15 van de grootste renteverhogingen sinds 2008. Historisch gezien bevindt de hypotheekrente zich overigens nog altijd op een laag niveau.

Stijging variabele rente

In tegenstelling tot de vaste hypotheekrente is de variabele rente sinds de zomer van 2022 gestaag opgelopen. Momenteel kiezen niet veel consumenten voor een variabele hypotheekrente, maar deze rente wordt wel veel gebruikt door doorstromers bij overbruggingsfinanciering of meeneemhypotheken. Aan het einde van afgelopen week bedroeg de gemiddelde variabele hypotheekrente 5,20 procent. Met een totale stijging van bijna 4 procentpunt in iets meer dan een jaar, komt het record van 2008, vanaf 2004 gemeten, dichterbij, dat staat op 5,83 procent. De Hypotheekshop vindt deze kans groter worden als de ECB in december besluit tot een verdere renteverhoging.