Zo kom je als ondernemer los van de waan van de dag

Zo kom je als ondernemer los van de waan van de dag

'Ik zie het niet meer zitten!' Je loopt vast in de drukte van de dag en het zicht is je volkomen ontnomen. Vervelend, maar ik begrijp dat heel goed. Inzicht hebben, de situatie goed kunnen inschatten en vervolgens de juiste keuzes maken, is namelijk verdraaid lastig. Niet alleen voor jou als ondernemer, maar voor iedereen.

Succesvol ondernemen vraagt steeds weer om nieuwe perspectieven

Maak je alleen keuzes vanuit jouw eigen overtuigingen en opvattingen? Kijk je niet vooruit en word je niet gevoed met nieuwe inzichten of een visie? Dan onderneem je alleen nog maar via de spreekwoordelijke achteruitkijkspiegel. Het verleden, hoe je gevormd bent en de ervaringen die je hebt opgedaan, zijn dan bepalend. Riskant. Zo rij je immers ook geen auto.

Hoe kom je los van de waan van de dag?

Bij praktisch alle ondernemers die ik spreek, is het een steeds terugkerende wens om los te komen van de waan van de dag. Je gaat namelijk steeds harder werken en komt in een negatieve stress-spiraal. De noodzakelijke focus verdwijnt en je beweegt in de rondte in plaats van naar voren. Dat komt omdat je - als je hier middenin zit - alleen nog maar jouw eigen situatie ziet. Jouw manier van werken, jouw dienstverlening, jouw manier van advies geven, jouw zorgen, jouw werkdruk, jouw verplichtingen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dan kan het toch niet anders dan dat dit jouw perspectief bepaalt!

Vraag jezelf steeds weer af waarmee jij écht het verschil kan maken bij jouw klanten”

Als ondernemer moet je inspelen op toekomstige ontwikkelingen

Je moet zien welke veranderingen er in de financiële dienstverlening aan zitten te komen en welke ontwikkelingen dit aan jou als ondernemer vraagt. Laat oude denkbeelden los en kijk niet steeds terug. Vraag jezelf steeds weer af waarmee jij écht het verschil kan maken bij jouw klanten. Denk daarbij maar eens aan het inventariseren van uitvaartwensen én de financiering van deze wensen. Of het begeleiden van de klant bij een overlijden binnen een familie. Hoe zet jij mensen en middelen daarvoor in? Dat is echt anders dan een paar jaar terug.

Maak ‘vooruitkijken’ ook structureel onderdeel van je agenda

Het is mooi om te zien dat veel ondernemers dit al doen en echt anders zijn gaan ondernemen. Je zou dus kunnen zeggen dat het werken áán je bedrijf minstens net zo belangrijk is als werken ín je bedrijf. Neem regelmatig de tijd om van een afstandje naar jezelf en naar je onderneming te kijken. Plan dit simpelweg in. En ga hier bijvoorbeeld regelmatig over in gesprek met een deskundige. Zorg dat iemand je regelmatig een spiegel voorhoudt en vraag actief om feedback.

Hulp vragen lijkt misschien een teken van zwakte, maar niets is minder waar”

Hulp vragen, succes verzekerd!

Hulp vragen lijkt misschien een teken van zwakte, maar niets is minder waar. Het is mijn ervaring dat je een ander en breder zicht krijgt en met vertrouwen tot nieuwe keuzes komt. Hulp vragen is dus buitengewoon krachtig. Succes verzekerd!

Geschreven door Rolf van der Beek (IntoVision) op verzoek van Monuta. Rolf is ondernemersbegeleider en heeft een eigen bureau op het gebied van strategie, leiderschaps- en teamontwikkeling.

Dit is een partnerbijdrage. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Lees ook: