5 tips voor een goed gesprek over arbeidsongeschiktheid

5 tips voor een goed gesprek over arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een groot verschil maken voor ondernemers. Want zonder inkomensverzekering is arbeidsongeschiktheid een dubbel probleem. Maar wat is goed AOV-advies? En hoe begint u het gesprek? De experts van Avéro Achmea bieden hier 5 praktische tips. En rekenen ook af met een hardnekkig vooroordeel.

Tip 1: Vraag uw relaties of ze goed slapen

Het voelt misschien wat persoonlijk aan om te vragen naar de nachtrust van een zakelijke relatie. Toch is het een belangrijke vraag. Het Trimbosinstituut deed onderzoek naar onze psychische gezondheid in verband met de coronacrisis[i]. Van de 3000 respondenten gaf 33% aan te kampen met angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen. Voor veel ondernemers is dit een extra belastende tijd. De onzekerheid over de toekomst houdt hen wakker. Ze kunnen dus wel iemand gebruiken die hun iets meer zekerheid kan bieden. Daar ligt een grote kans voor een goed AOV-advies. Want als u alle opties aanbiedt, helpt u uw relatie nog beter.

Een Collectieve inkomensverzekering kan net dat beetje rust geven voor een gezonde nachtrust. En mochten er dan toch nog slaapproblemen zijn, ook dan biedt de Collectieve AOV van Avéro Achmea uitkomst. Met de Workshop Slaap, die beschikbaar is in het uitgebreide pakket preventiediensten.

Benieuwd wat er nog meer speelt bij ondernemers rondom arbeidsongeschiktheid? Bekijk dan ons trendrapport.

Tip 2: Vraag uw relatie of er een financiële buffer is bij arbeidsongeschiktheid

Als er sprake is van arbeidsongeschiktheid loopt uw relatie inkomen mis als er niets is geregeld. Dat kan een tijdlang goed gaan als er een financiële buffer is. Vaak overschatten ondernemers hoelang zo’n buffer meegaat. Geldzorgen komen herstel natuurlijk niet ten goede. Wat als de buffer op raakt en uw relatie nog niet hersteld is? Een inkomensverzekering is in dit geval een goede beheersmaatregel. Uw advies over de verschillende mogelijkheden is daarbij waardevol. Want met een inkomensverzekering hoeft een ondernemer zijn noodzakelijke reserves niet op te maken.

De Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Avéro Achmea verzekert meer dan alleen het inkomen. In onze praktische gids over Collectieve AOV leest u alles over de voordelen van re-integratie- en preventiediensten.

Tip 3: Reken voor wat de kosten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen zijn

Veel ondernemers vinden een AOV te duur. Maar klopt dat wel? Stel, uw relatie overweegt een inkomensverzekering. Dan kan het veel uitmaken wanneer u een Collectieve AOV adviseert. Daarbij wordt 1 premiepercentage afgegeven voor alle deelnemers. De premie is dan afhankelijk van het inkomen dat elke partner of vennoot voor zichzelf wil verzekeren. Met een verzekerd jaarinkomen van €40.000 en een premiepercentage van 4% betaalt een individuele deelnemer 4% x €40.000 = €1.600 premie per jaar. Dat klinkt misschien als veel, maar deze premie is aftrekbaar van de belasting in box 1. Uw relatie krijgt dan 37,35% terug van de betaalde AOV-premie. Dan is de netto geen €133,33 per maand, maar € 83,53 per maand, of €1002,40 per jaar. En dat scheelt.

U kunt nog een stap verdergaan. Door de premie terug te rekenen naar gewerkte uren. Bij een 36-urige werkweek en 1 maand vakantie per jaar werkt uw relatie 52 / 12 x 11 weken. Dat is 47,67 weken x 36 uur = 1716 uur. De premie per uur bedraagt dan slecht €0,58 per gewerkt uur. Zo kunt u met een paar sommen uw relatie inzicht geven in de kosten. En tegelijk laten zien dat de kosten vaak veel lager zijn dan vaak wordt gedacht.

Tip 4: Wijs uw relatie op de gevolgen van nieuwe wetgeving

De verplichte AOV komt steeds dichterbij. Een voorstel dat de verzekering op hoofdlijnen beschrijft, is al aangenomen door de verantwoordelijke minister. Vast staat dat de verplichte verzekering grote gevolgen zal hebben. In de plannen van de overheid wordt de verplichte AOV uitgevoerd door UWV. Dat zou nadelig kunnen uitpakken voor uw relatie. Want de verplichte AOV zal naar verwachting geen rekening houden met het beroep van uw relatie. Het is dus geen beroepsverzekering, zoals de Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Avéro Achmea dat wel is. En de verplichte AOV is relatief duur.

Vakblad Villamedia[ii] dook in de kosten en vond een premiepercentage van 8% van het jaarinkomen. In ons rekenvoorbeeld is dat 8% van €40.000, een jaarpremie dus van €3.200. Dat is exact 2 keer zoveel als met een Collectieve AOV mogelijk zou zijn. Oftewel, een goed moment om met uw relatie in gesprek te gaan over arbeidsongeschiktheid. Want met de verplichte AOV in aantocht is het onderwerp actueler dan ooit.

Tip 5: Begin een gesprek over solidariteit tussen partners

Ondernemers die samen ondernemen hebben er belang bij ook voor elkaar te zorgen. Solidariteit is extra belangrijk in een tijd die zo onzeker is als nu. Een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft het solidaire karakter dat daarbij past. Want de Collectieve AOV is gebaseerd op de verschillende risicoprofielen van de deelnemers. Daaruit wordt 1 premiepercentage berekend voor iedereen.

Stel dat 6 vennoten samenwerken in een automatiseringsbedrijf. De vier jongste vennoten zijn allebei eind 20, de oudere 2 zijn de 50 gepasseerd. Het premiepercentage zal daarmee voor de oudere vennoten iets hoger uitvallen. Maar voor de jongere partners kan het fors lager zijn. En dat kan precies het verschil zijn waardoor een premie voor hen wél betaalbaar is. De oudere partners zijn daarmee solidair met de jongere. En waarom niet? Een oudere partner brengt vaak meer ervaring in. En mogelijk is diens netwerk ook waardevoller. Maar de jongere vennoten zorgen vaak voor meer innovatie. En ze zijn de toekomst van het bedrijf. Daarom doet een verzekering met een solidair karakter recht aan alle partners. Want als je samen met elkaar onderneemt voor eigen risico, waarom zou je dan ook niet voor elkaar zorgen? Dat is goed voor het bedrijf, en dus ook goed voor alle partners. Samen afspraken over wat ze aan inkomen verzekerd willen hebben, voor hoelang, en hoeveel eigen risico in tijd. Zodat iedereen een passende inkomensverzekering heeft. Want dat onderneemt een stuk prettiger. Een gesprek over solidariteit is dus een mooi begin voor AOV-advies op collectieve basis.

Meer weten hoe u het gesprek aangaat over collectief verzekeren van arbeidsongeschiktheid? Bekijk dan de infographic. Vol met praktische tips en voorbeeldvragen.

Bronnen:

[i] Neerslachtiger en meer slaapproblemen door corona, Trimbos Instituut

[ii] 11 vragen over de verplichte AOV, Villamedia

Dit is een partnerbijdrage van Avéro Achmea. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van dit bedrijf.

Lees meer over