nieuws

Miljoenenschade door eerste storm van het jaar

Schade 1200

Miljoenenschade door eerste storm van het jaar

De schattingen lopen nog wat uiteen maar duidelijk is al wel dat de eerste voorjaarsstorm van gisteren een forse schade heeft opgeleverd. Volgens het Verbond van Verzekeraars zal de schade aan huizen en auto’s hoger dan gemiddeld uitpakken. Traditiegetrouw is er ook veel stormschade bij glastuinbouwbedrijven.

Bij Interpolis, de grootste agrarische verzekeraar, zijn tot nu toe zo’n 180 meldingen van schade binnengekomen, zo meldt de site AGF.nl. Voor het leeuwendeel, 70 à 80%, gaat het om glastuinbouwbedrijven. De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, het kassengebied rondom Bleiswijk in het bijzonder.

1.500 ruiten kapot bij één bedrijf

De eerste raming van Interpolis komt uit op 7 à 10 miljoen euro schade, hoofdzakelijk glasschade. Bij een tuinbouwbedrijf gingen maar liefst 1.500 ruiten kapot. De schade aan de gewassen is nog niet precies in te schatten.

Schade aan huizen en auto’s

Tegenover de NOS schat het Verbond van Verzekeraars de schade aan huizen en auto’s in op zo’n € 10 mln. “Dat betekent dat het een redelijk forse storm was”, zegt woordvoerder Rudi Buis. Iedere storm die vorig jaar plaatsvond, leverde minder schade op. Gemiddeld bedraagt de jaarlijkse stormschade zo’n € 50 mln.

Stichting Salvage

Tijdens de storm die gisteren over Nederland raasde, is Stichting Salvage 27 keer uitgerukt om eerste hulp namens de gezamenlijke verzekeraars te bieden. De eerste meldingen kwamen rond 4.30 uur binnen. In 21 meldingen betrof dit stormschade, waarbij in 16 gevallen gedeeltes of soms hele dakbedekkingen waren weggewaaid. In 5 gevallen was de oorzaak een omgevallen boom op een woonhuis. De stormmeldingen hadden vaak betrekking op meerdere panden (totaal 38 objecten met stormschade).

Eerste hulp aan gedupeerden

Salvage hield zich voornamelijk bezig met het, waar nodig, snel inschakelen van de verzekeraar en het bieden van eerste hulp aan gedupeerden. Sinds 1 december 2016 biedt Salvage naast hulp bij brand, ook eerste hulp bij water- en stormschade.

Reageer op dit artikel