De verzekeraar kwam tot deze beslissing, omdat dit volgens hun polisvoorwaarden het maximale bedrag is dat ze uitbetalen voor diefstal zonder zichtbare schade aan een auto. Zichtbare braakschade was duidelijk omschreven in de voorwaarden.
Zorgplicht niet geschonden
De klant had zich nog wel zo goed voorbereid. Voor vertrek vroeg ze telefonisch aan Interpolis of haar dure horloges goed verzekerd waren. Volgens haar bevestigde een medewerker dat. Maar ze werd daarbij ook geadviseerd om al haar verzekeringen bij Interpolis onder te brengen. Maar omdat ze dat niet volledig had gedaan, vond de verzekeraar dat de klant nalatig was geweest en dat zij als verzekeraar hun zorgplicht niet geschonden hadden.
Voorwaarden aanpassen?
Bij de diefstal van de Rolex was ook geen braakschade geconstateerd, reden voor de verzekeraar om niet tot de hoge vergoeding te komen. De klant was het daar niet mee eens. Ze stelde dat moderne auto’s tegenwoordig zonder zichtbare schade geopend kunnen worden, zoals bij haar het geval was. Ze vond dat de verzekeraar zijn voorwaarden zou moeten aanpassen aan deze nieuwe methoden van autodiefstal. Ze vroeg ook om een hogere vergoeding uit coulance, maar Interpolis weigerde dit.
Geen braakschade
De Geschillencommissie van Kifid was helder in haar oordeel. Volgens de polisvoorwaarden is diefstal uit een auto alleen volledig gedekt als er duidelijke braakschade is. Zonder schade geldt een maximale vergoeding van 250 euro. De Geschillencommissie besloot dat de verzekeraar zich aan deze voorwaarden mocht houden en wees de klacht van de klant af.