nieuws

Nieuwe voorzitter pensioendeskundigen wil NOPD omvormen tot beroepsvereniging

Pensioen 850

De Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD) heeft een nieuwe voorzitter: Borgert Tegel. Hij volgt pensioenadvocaat Theo Gommer op. Tegel wil de orde omvormen naar een beroepsvereniging.

Nieuwe voorzitter pensioendeskundigen wil NOPD omvormen tot beroepsvereniging

Borgert Tegel is eigenaar en directeur van Felixx Pensioen Consultants. Hij lost na negen jaar Gommer af als voorzitter van de NOPD. Tegel gaat de functie op interim-basis vervullen. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe fase in het bestaan van de orde. “We willen de NOPD de komende jaren – wellicht gezamenlijk met de RPA (Register Pensioen Adviseur, red.) – verder doorontwikkelen tot beroepsorganisatie. Die transitie ga ik graag vormgeven, wellicht opgevolgd door het voorzitterschap van de nieuwe beroepsvereniging”, aldus Tegel.

Geen wezenlijke vernieuwing

De overdracht van de voorzittershamer vond plaats tijdens de algemene ledenvergadering. Daar uitten de pensioendeskundigen ook hun lage verwachtingen van een pensioenakkoord. De orde stelt dat het uitgelekte akkoord zonder individuele potjes en met een vertraagde stijging van de AOW-leeftijd “volledig indruist tegen de voornemens die staan verwoord in het Regeerakkoord”. Volgens de NOPD komt het komende jaren niet tot een wezenlijke vernieuwing. “De tactiek van de sociale partners is klaarblijkelijk gericht op traineren. Ze praten al 8 jaar over een nieuw pensioenstelsel.”

Einde aan doorsneepremie

De NOPD stelt zelf een pensioenstelsel voor waarbij een pensioenplicht geldt voor alle werkenden, ook zzp’ers. De premie-inleg van zelfstandigen zou minimaal 50% moeten zijn van wat ‘normaal’ is. Daarnaast willen de pensioendeskundigen een einde aan de doorsneepremie, deelnemers moeten individueel gaan pensioensparen. Ook zou er een flexibele AOW-leeftijd moeten zijn, tot maximaal vijf jaar voor AOW-datum en met korting op de uitkering. Deelnemers die volledig pensioen opbouwen zouden in de voorstellen van de NOPD de helft gebruiken voor andere zaken. Dat kan zijn de aankoop van een huis, een sabbatical, zorgverlof of deeltijdpensioen.

Reageer op dit artikel